Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 21:19

Αμετανόητο το Ισραήλ

Της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταλογίζοντας υποκρισία σε όσους ασκούν διεθνή κριτική στην χώρα του.

Της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταλογίζοντας υποκρισία σε όσους ασκούν διεθνή κριτική στην χώρα του.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε στον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς, όπως υποστηρίζει, η άρση του θα μετατρέψει την περιοχή σε βάση για τους ιρανικούς πυραύλους που θα απειλούν το Ισραήλ και την Ευρώπη.

«Καθήκον μας είναι να επιθεωρούμε όλα τα πλοία που φτάνουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η Γάζα θα μετατραπεί σε ιρανικό λιμάνι, κάτι που αποτελεί μία πραγματική απειλή για την Μεσόγειο και την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Η ασφάλεια βρίσκεται πάνω από όλα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ στέκεται απέναντι στη διεθνή επίθεση υποκρισίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά».

«Ενεργήσαμε κατά των χιλιάδων ρουκετών που έριξε η Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Η Χαμάς έριξε κατά αμάχων. Η Χαμάς κρύφτηκε πίσω από τους αμάχους. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έδρασαν κατά της Χαμάς ενώ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν να χτυπήσουν αθώους» υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Νετανιάχου.

Αναφερόμενος δε στη στάση του ΟΗΕ, επεσήμανε: «Παρ' όλα αυτά, ποιον κατηγόρησε ο ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου; Όχι την Χαμάς. Κατηγόρησε το Ισραήλ. Και λυπάμαι που κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα». Υποστήριξε δε ότι η Χαμάς συνεχίζει να εξοπλίζεται με ρουκέτες από το Ιράν.

«Οπότε είναι δικαίωμα μας και καθήκον μας σύμφωνα με την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο να προλάβουμε ότι τέτοια όπλα δεν θα φτάσουν στην Γάζα, μέσω της θάλασσας, μέσω της στεριάς και μέσω του αέρα. Αυτό το καθήκον κατανόησε η προηγούμενη κυβέρνηση που επέβαλλε τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο στόχος του στολίσκου ήταν να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και αν ο θαλάσσιος αποκλεισμός είχε σπάσει, δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη πλοία θα είχαν ακολουθήσει τα βήματά του», διεμήνυσε, τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.