Προσγειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το ελληνικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να παραλάβει τους Ελληνες ακτιβιστές από το Ισραήλ. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 31 Έλληνες, τρεις Γάλλοι και ένας Αμερικανός. Aμεση άρση του αποκλεισμού ζητεί ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Προσγειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το ελληνικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, προκειμένου να παραλάβει τους Ελληνες ακτιβιστές από το Ισραήλ. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 31 Έλληνες, τρεις Γάλλοι και ένας Αμερικανός.
Για το θέμα της μεταφοράς των Ελλήνων ακτιβιστών συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ., Ι.-Α. Ζέπος, με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Αλί Γαχιά.
Όλοι οι κρατούμενοι επιβάτες του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό βγήκαν από τη φυλακή και προχωρά ο επαναπατρισμός τους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών σωφρονιστικών αρχών Γιαρόν Ζαμίρ.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 682 άτομα από 42 χώρες επέβαιναν στα έξι πλοία του "στολίσκου της ελευθερίας" που επιχείρησε "να σπάσει το μπλόκο" της Λωρίδας της Γάζας.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τρεις από τους 28 ακτιβιστές που νοσηλεύονταν με τραύματα από την ισραηλινή επιδρομή στα πλοία νοσηλεύονται ακόμα και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή και δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν.
Μπαν κι Μουν: Ανήθικος ο αποκλεισμός
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ θα πρέπει να αρθεί άμεσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Mουν.
Το σοβαρό επεισόδιο που έγινε με την αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον φιλο-παλαιστινιακό στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα φέρνει στο φως τον αποκλεισμό των εδαφών που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν. Αυτός ο αποκλεισμός είναι αφόρητος και ανήθικος. Θα πρέπει να αρθεί αμέσως, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ρίχνουν τους τόνους οι Τούρκοι
Απόπειρα να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μετά την ισραηλινή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή, έκανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στη διεξαγωγή «αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας» για το πώς διαδραματίστηκε η τραγωδία, ενώ επέμεινε στη «σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ».
«Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του φίλο στην περιοχή ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ αν υπάρξει άρση του αποκλεισμού της Γάζας και πρόσθεσε πως «είναι καιρός η ηρεμία να αντικαταστήσει την οργή».