Ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνεια, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Κόντρα με αφορμή τις αλλαγές στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων. Μήνυμα Παπανδρέου ενόψει της συνόδου κορυφής της G20.
Ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας στη χώρα μας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόκειται, τόνισε, για μία υπόθεση που δεν θα την κερδίσει μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι οι βουλευτές για το καλό του έθνους.
Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σαμαρά για τα ελληνικά ομόλογα και την άμυνα κατά της κερδοσκοπίας.
Επιπλέον, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε: «Απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά». «Βοηθήστε λοιπόν να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα... να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας... (γιατί) αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Επανερχόμενος, στο θέμα της ερώτησης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει εξηγήσεις στο ΕΛΚ για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. «Θα είχε ενδιαφέρον κ. Σαμαρά να μας μεταφέρετε τις αντιδράσεις τους, πείστε τους ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε σπατάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ακόμα ότι από την Ελλάδα δρομολογήθηκαν το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες για να ρυθμιστούν οι χρηματιστηριακές αγορές. «Οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν από την Ελλάδα, μας κατηγορείτε για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια δεν πήρατε καμία σχετική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.
Στην αναφορά του εξάλλου για το θέμα της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις χώρες του G20 να λάβουν μέτρα για την βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά παραγώγων και να μη μείνουν μόνο στα λόγια.
«Στην αρχή, φωνάζαμε σε κλειστά αυτιά. Σήμερα, δικαιωνόμαστε», τόνισε αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας: «Πείσαμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο παραλογισμός και η υστερία στις αγορές των παραγώγων, δεν ήταν ένα ζήτημα στενά ελληνικό. Ήταν και ευρωπαϊκό και διεθνές. Πήραμε πρωτοβουλία και υπογράψαμε κοινή επιστολή με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνγκερ, προς τον κ. Μπαρόζο, για την αποτροπή κερδοσκοπικών ενεργειών που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές και τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των παραγώγων».
«Οι πρωτοβουλίες αυτές δρομολογήθηκαν και από την Ελλάδα... από την ταλαιπωρημένη και οικονομικά βυθισμένη στην ύφεση Ελλάδα, η οποία, όμως, με την ανόρθωση της αξιοπιστίας της και την αποφασιστικότητά της, κατάφερε να δώσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες διεθνή χαρακτήρα», απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου για να συμπληρώσει: «Έχει λοιπόν ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος διεθνώς. Ελπίζω ότι στο G20 δεν θα μείνουν στα λόγια και θα υπάρξει επιτέλους και πράξη».
Σημειώνεται ότι το διήμερο 4-5 Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών του G20 συναντώνται στην Νότιο Κορέα, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση χρέους στην Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις προσπάθειες για εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.
A. Σαμαράς: Απάντηση εκτός θέματος
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτησή του ήταν κομματική, αμυντική και εκτός θέματος.
Απαντώντας στο κάλεσμα του κ. Παπανδρέου να δώσει εξηγήσεις στο ΕΛΚ για τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, σημείωσε ότι πρέπει πρώτα ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις «στους 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει ανάλογη ερώτηση» με τη δική του.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Βάσω Παπανδρέου και ακόμη εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την αλλαγή των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων από την ΤτΕ.
Ο κ. Σαμαράς χρέωσε επίσης στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε να χαλαρώσει την εποπτεία και να διευρύνει de facto τις προθεσμίες, σε μια περίοδο που ευνοήθηκε η κερδοσκοπία.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε λίγες μέρες η ΝΔ «θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη, δηλαδή του δικαιώματος της προοπτικής για ανάπτυξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες, αλλά πάντοτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις του σήμερα».
Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω ποιος έχει τη μύγα και ποιος μυγιάζεται αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν έστελνε στην ΕΕ πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα ήταν 6% όταν το βρήκαμε 12%».
«Χαλάρωση ήταν το σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε επί ημερών σας», πρόσθεσε και δήλωσε ανοιχτός να ακούσει τις θέσεις και προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τεχνικά ζητήματα.
«Περιμένω από σας με σοβαρότητα να συμβάλετε σε όλα τα θέματα της διαφάνειας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με αφορμή την ερώτηση του κ. Σαμαρά (αλλά και των δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), έκανε λόγο για πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη. «Ο στρατάρχης, όμως, δεν μπορεί να είναι τραυματισμένος στη μάχη», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης και ζήτησε να προσέλθει ο Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας της Βουλής. «Τραυματισμένος ο κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορεί να συνεχίσει στη μάχη», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τα περί μομφής προς το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας πάντως πως είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής Διαφάνειας να τον καλέσει για ενημέρωση.
Όπως προαναφέρθηκε, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, ζητούσαν με ερώτησή τους διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων (από Τ+3 σε Τ+10). Στο κείμενο της ερώτησης άφηναν αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας πως η αλλαγή του χρόνου διακανονισμού των ομολόγων ευθύνεται για την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων και όχι το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Από την πλευρά της, η ΤτΕ έκανε λόγο για σοβαρές παρανοήσεις των διαδικασιών και δημοσιοποίησε ειδικό αναλυτικό υπόμνημα με εξηγήσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως η ρύθμιση για την οποία εγκαλείται, είναι πανευρωπαϊκή πρακτική.
ΚΚΕ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ υπηρετούν την κερδοσκοπία
«Η κερδοσκοπία αποτελεί το κίνητρο της ύπαρξης και δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν παντού και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ την υπηρέτησε και την υπηρετεί», παρατηρεί, σχετικά με τη σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή, το ΚΚΕ.
«Τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, οι φοροαπαλλαγές τους και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δημιούργησαν την κρίση και το δημόσιο χρέος που ο λαός πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει, θυσιάζοντας τα δικαιώματά του στη δουλειά, στους μισθούς, στην Ασφάλιση και στις συντάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Η διαφθορά είναι αποτέλεσμα και όχι η αιτία όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν».
Πάντως, στη Βουλή ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για την ακρίβεια. Δεσμεύθηκε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ωστόσο πως «χωρίς ωστόσο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα και με τη χώρα στην επιτήρηση, κληρονομιά της ΝΔ, οι υπουργοί δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας».
Στη συνέχεια, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά, μιλώντας για την κυριαρχία των καρτέλ, τον ατελή ανταγωνισμό, την απουσία νέων επενδύσεων, τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στην αγορά τα κλειστά επαγγέλματα, τις ανειλικρινείς εκπτώσεις μέσω «δώρων» από τα σούπερ μάρκετ, την αδυναμία και υποστελέχωση των ελεγκτικών αρχών.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «μια ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να τελειώνουμε με τους κουμπάρους» και ότι είναι «πολύ βασικό να λειτουργήσει το παρατηρητήριο τιμών, επιτρέποντας στον καταναλωτή να παρακολουθεί σούπερ μάρκετ και αγορές».
«Είστε Πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
«Εμείς ήρθαμε για αλλαγές. Και ήταν το πρώτο που είπα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο - ότι είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία», ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Βρήκαμε μια κατάσταση με τη χώρα σε επιτήρηση - γιΆ αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν».