Κόσμος
Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 12:34

Η κατανάλωση χάμπουργκερ συνδέεται με το άσθμα

Τα παιδιά που τρώνε τρία ή περισσότερα χάρμπουργκερ την εβδομάδα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, και με χαμηλά λιπαρά, όπως η μεσογειακή, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία μελέτησαν στοιχεία για 50.000 παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών από 20 χώρες και διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των χάρμπουργκερ και στην εκδήλωση άσθματος.

Αυτή καθεαυτή η συχνή διατροφή με κρέας δεν φαίνεται να έχει επίπτωση για την εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, όπως εκτιμούν, η συχνή κατανάλωση χάρμπουργκερ αποτελεί ένα «σήμα» για τη συνύπαρξη άλλων παραγόντων ενός γενικότερου ανθυγιεινού τρόπου ζωής, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο για άσθμα.

«Δεν υπάρχει άμεση ισχυρή σχέση με την ίδια την τροφή, όμως τα χάρμπουργκερ 'αντιπροσωπεύουν' άλλους παράγοντες σχετικούς με το στιλ ζωής και το περιβάλλον, όπως την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Γκαμπριέλε Νάγκελ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου του Ουλμ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Τhorax».

Από την άλλη, οι ερευνητές επισήμαναν πως μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά και ψάρια, που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει ευεργετική επίδραση στο άσθμα.

Ειδικότερα, τόνισε η Νάγκελ, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, επιτρέπουν την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνοντας τις πιθανότητες και τα συμπτώματα του άσθματος.

Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση στα παιδιά και συχνά προκαλείται από τη σκόνη και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες, προκαλώντας φλεγμονή στους πνεύμονες, με συνέπεια το αγκομαχητό και τη δυσκολία αναπνοής.

Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος πλήττει περίπου 300 εκατ. ανθρώπους και οδηγεί στο θάνατο γύρω στους 250.000 κάθε χρόνο. Για άγνωστους λόγους, εδώ και περίπου 25 χρόνια η πάθηση εμφανίζει έξαρση διεθνώς, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ