Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2010 17:04

BP: Σημαντικά βήματα στον περιορισμό της διαρροής

Σημαντικά βήματα έχει κάνει η BP στην προσπάθειά της να ελέγξει τη διαρροή πετρελαίου από την υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού.

Σημαντικά βήματα έχει κάνει η BP στην προσπάθειά της να ελέγξει τη διαρροή πετρελαίου από την υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή της κορυφαίας πετρελαιοβιομηχανίας, Ντουγκ Σατλς, το «κάλυμμα» που κατέφερε να τοποθετήσει η εταιρεία «φαίνεται ότι θα λειτουργήσει» με σκοπό να εμποδίσει τη διαρροή του 90% του πετρελαίου στη θάλασσα.

«Ελπίζω ότι θα δεσμευτεί το 90% της διαρροής. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό με το συγκεκριμένο σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Σατλς στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Μετά την πρώτη της αποτυχημένη προσπάθεια να σφραγίσει την πετρελαιοπηγή, η BP κατάφερε να στηρίξει έναν νέο μηχανισμό σωλήνα ανύψωσης ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου το πετρέλαιο που διαρρέει να συγκεντρώνεται σε δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο μηχανισμός περιορισμού της διαρροής που έχει εγκαταστήσει η BP συγκεντρώνει 1000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως –η αναλογία προς τα 19.000 βαρέλια που διαρρέουν στη θάλασσα είναι μικρή αλλά θα αυξάνεται σταδιακά όσο η BP φράσσει τις σχισμές ούτως ώστε να περιοριστούν οι διαρροές.