Στη διατήρηση του επιπέδου των υποχρεώσεων των νοσοκομείων απέδωσε το χρέος που έχει σωρευτεί στο χώρο της δημόσιας υγείας, η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διατήρηση του επιπέδου των υποχρεώσεων των νοσοκομείων απέδωσε το χρέος που έχει σωρευτεί στο χώρο της δημόσιας υγείας, η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι ήδη ορατά και στο χώρο της υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το πρώτο τετράμηνο 2010, έχει αρχίσει μια ελαφρά συγκράτηση της δαπάνης υλικού και φαρμάκων. «Έγινε έλεγχος στις αποθήκες, καταγραφή των υλικών, πλήρης αξιοποίηση. Τα στοιχεία λένε ότι υπάρχει μείωση 10% το τετράμηνο, που ξεκινά από τη μεγαλύτερη στα ορθοπεδικά είδη 18% και φθάνει σε 3% για το νοσοκομειακό φάρμακο», επισήμανε.
Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει κίνητρα στο προσωπικό των νοσοκομείων για την καθιέρωση ολοήμερης λειτουργίας τους, με ενσωμάτωση της απογευματινής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, «με στόχο να σταματήσει η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με την υπουργό, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, καθιερώνονται κίνητρα και για την απορρόφηση προσωπικού και επικουρικών ιατρών στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές - «αλλά όχι με μεταφερόμενους και με εργαζόμενους με μπλοκάκια, εκτός νοσοκομείου εργαζόμενους». Παράλληλα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε ειδική μνεία στη δρομολόγηση της πρόσληψης 3.000 νοσηλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και στην ενεργοποίηση 83 κρεβατιών εντατικής θεραπείας, «με ταχύτατους ρυθμούς».
Αναφορικά δε με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημείωσε ότι η κατάθεσή του πρόκειται να γίνει φθινόπωρο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, λέγοντας: «οι πρωτοβουλίες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έπρεπε να προηγηθούν - ο μισθός που υπεγράφη σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή τρόικα, δεν δίνει μαζί με τα κίνητρα που θεσπίζονται, ούτε μισό ευρώ παραπάνω από τον μισθό που δίναμε πέρσι χωρίς αποτέλεσμα, για απορρόφηση του προσωπικού στην Περιφέρεια».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ