Κατ`ιδίαν συνάντηση είχαν το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστοφιας και Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί από την Παρασκευή επίσκεψη στην Κύπρο. Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα ο κ.Χριστόφιας.
Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεχόμενος σήμερα το πρωί τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία... Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος τον Πάπα κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής του.
Πρόσθεσε ότι οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα πρέπει να προβληματίσουν.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε:
«Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης».
Είπε επίσης ότι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το λαό η υποδοχή του Πάπα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας ότι «είναι σπίτι όλων των Κυπρίων».
Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος, εξέφρασε την εκτίμηση του προς την πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στην κοινωνία και στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ασφαλούς μέλλοντος.
Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους.
«Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου», είπε ο Πάπας.
Πρόσθεσε ότι άτομα, κοινότητες και κράτη, χωρίς καθοδήγηση από αντικειμενικά ηθικές αλήθειες θα γίνουν εγωιστικά και ασυνείδητα και θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.
Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το σημερινό πρόγραμμα του Πάπα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Καθολικό σχολείο του Αγίου Μάρωνα.
Αργά το απόγευμα ο Πάπας θα προστεί Θείας Λειτουργίας στη Μονή των Φραγκισκανών για τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς, κατηχητές και τα Καθολικά Εκκλησιαστικά Κινήματα της Κύπρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ