Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα γνωρίσει χρόνια «οδύνης» για να μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα και το «τεράστιο» βάρος του χρέους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι η χώρα του θα γνωρίσει χρόνια «οδύνης» για να μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα και το «τεράστιο» βάρος του χρέους.
«Η ποιότητα ενός πραγματικού πολιτικού άνδρα είναι να λαμβάνει τη σωστή απόφαση, εξηγώντας στους πολίτες το στόχο που θα προκαλέσει την οδύνη», δηλώνει ο Κάμερον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sunday Times.
«Έχουμε ένα τεράστιο χρέος που πρέπει να διαχειριστούμε. Το να σταυρώνουμε τα δάχτυλα μας, περιμένοντας την ανάπτυξη και ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστεί (το χρέος), δεν είναι απλά η απάντηση», είπε, τονίζοντας: «Η χώρα έχει έλλειμμα».
«Οι τόκοι για το έλλειμμα αυτό καταπίνουν αυτά που το έθνος θα έπρεπε να δαπανήσει για να αγοράσει πράγματα. Πρέπει να έχουμε ανθρώπους στο πλευρό μας κατά το δύσκολο αυτό ταξίδι», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), το δημόσιο έλλειμμα έφθασε τα 156,1 δισ. στερλίνες το 2009/2010 (11,1% του ΑΕΠ), ένα επίπεδο ρεκόρ.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού κόμματος του κ. Κάμερον και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Νικ Κλέγκ, που προέκυψε από τις εκλογές στις αρχές Μαΐου, έχει κάνει τη μείωση του ελλείμματος πρώτη της προτεραιότητα.
Από τις 24 Μαΐου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα άμεσων περικοπών στον προϋπολογισμό ύψους 6,2 δισ. στερλινών, εν αναμονή της υποβολής του προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου για το οικονομικό έτος που έληξε στα τέλη Μαρτίου του 2011.
Ο Νικ Κλέγκ, εν τω μεταξύ, διαβεβαιώνει σήμερα στην εφημερίδα The Observer ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από τους Βρετανούς δεν έχουν καμία σχέση με τη λιτότητα της δεκαετίας του 1980, της εποχής της Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θα κάνουμε τα πράγματα όπως τα κάναμε στη δεκαετία του 1980», τονίζει ο Κλέγκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ