Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 21:44

Πρόταση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας προτίθεται να επεξεργαστεί η ΕΕ

Κοινή πρόταση για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Κοινή πρόταση για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να επεξεργαστεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 14 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Αυτό γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν «για ένα σχέδιο για την άρση του αποκλεισμού», προκειμένου «να εξασφαλιστεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων και των αγαθών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μορατίνος σε συνέντευξή του στην ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

ΝΠηγή του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Η ίδια πηγή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο μιας ευρωπαϊκής πρότασης και με ποια ιδιότητα η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι έΝτοιμη να αναλάβει ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Η Ισπανία ασκεί μέχρι το τέλος Ιουνίου την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την ισραηλινή πολιτική του αποκλεισμού που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας: «Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι μια πολιτική απερίσκεπτη. Τρέφει τον εξτρεμισμό και τους εξτρεμιστές».

«Η πολιτική του Ισραήλ είναι απαράδεκτη και αντιπαραγωγική έναντι της Γάζας... απομονώνει το Ισραήλ και είναι ταπεινωτική και απορριπτέα από τους αθώους πολίτες» ανέφερε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας απορρίπτοντας πάντως το αίτημα της αντιπολίτευσης για επιβολή κυρώσεων κατά του εβραϊκού κράτους.

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Γάζα και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Αγγλίας Ουίλιαμ Χαγκ, καταγγέλλοντας τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες της ζωής των κατοίκων της.

«Πρέπει να βρούμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα εγγυάται» την ασφάλεια του Ισραήλ «και το άνοιγμα περάσματος ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τον πληθυσμό της Γάζας, ανέφερε ο κ. Φρατίνι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον βρετανό ομόλογό του.

Για τον κ. Φρατίνι σημαντικό είναι «να αποφευχθεί η είσοδος τρομοκρατών» στο ισραηλινό έδαφος αλλά κυρίως «να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής του πληθυσμού της Γάζας» που υφίσταται τον σκληρό ισραηλινό αποκλεισμό. «Πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός» σημείωσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα «απαράδεκτη και μη υποστηριζόμενη», ο κ. Χαγκ συνέστησε μια λύση που θα επιτρέπει στους Παλαιστίνιους «να ξαναμπορέσουν να εργαστούν, να επιδιορθώσουν τις οικίες τους και να ξαναποκτήσουν δυνατότητες και μέσα προς το ζην».

Καταλήγοντας ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της σύστασης διεθνούς επιτροπής για να ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα με την επιδρομή του Ισραήλ κατά του «στολίσκου της ελευθερίας».

Τέλος ο κ. Φρατίνι απέρριψε την πρόταση να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ιρανικά πλοία με το αιτιολογικό ότι θα περιπλακούν ακόμα περισσότερα τα πράγματα εάν η Τεχεράνη αποκτήσει πρόσβαση στα παλαιστινιακά εδάφη.