Την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Προσπάθεια για σύνταξη κοινών θέσεων. Στην επιτροπή κατέθεσε ο Σ. Ξυνίδης. Αντιπαράθεση Κοντού - Κιλτίδη.
Την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.
Στη σημερινή συνεδρίαση, τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, προσπάθησαν να συντάξουν, τουλάχιστον κάποιες κοινές θέσεις για τη στοιχειοθέτηση, την εξέλιξη του σκανδάλου και τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών και υφυπουργών που διαχειρίστηκαν τη δημόσια περιουσία, αν και δεν αναμένεται να καταλήξουν από κοινού, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα ζητήσουν να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα ακολουθήσει.
Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε θα γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο θα είναι πόρισμα της πλειοψηφίας.
Τέλος, το ΚΚΕ διευκρίνισε πως, αν και συμφωνεί με ορισμένες από τις διαπιστώσεις των υπολοίπων κομμάτων, δεν μετέχει στη προσπάθεια συνεννόησης, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στην ακύρωση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και των εκκλησιαστικών σιγιλίων ως τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη λίμνη Βισθωνίδα.
Κατάθεση Σ. Ξυνίδη
Νωρίτερα στην επιτροπή προσήλθε οικειοθελώς και κατέθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης. «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Επανέλαβε δε όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή του, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας ¶ντα Μπουρού στη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυνίδη, η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.
Αντιπαράθεση Κοντού - Κιλτίδη
Εν τω μεταξύ, στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου απαντά με επιστολή του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, σημειώνοντας πως ο κ. Κιλτίδης «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να τον ενημερώσει».
Σημειώνεται πως ο κ. Κιλτίδης προσυπέγραψε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης.
Ο κ. Κιλτίδης είχε καταθέσει ότι δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.
Στην επιστολή του, ο κ. Κοντός υποστηρίζει πως ο κ. Κιλτίδης, «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να τον ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησε να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».
«Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. (…) Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κ. Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή τη σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθΆ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν», εξηγεί στην επιστολή ο πρώην υπουργός.
¶μεση ήταν η απάντηση του κ. Κιλτίδη, ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή «σημεία των καιρών και του εκφυλισμού της πολιτικής ζωής». «Μόνο ανακρίβειες αναφέρει και κινείται εκτός υπηρεσιακής δεοντολογίας και αρμοδιοτήτων», αναφέρει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Κιλτίδης.
Γνωστοποιεί δε ότι ζήτησε από την εξεταστική επιτροπή να παρεβρεθεί σε αυτή και να εξεταστεί κατ' αντιπαράθεση με τον ίδιο και με οποιοδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα, προκειμένου να βεβαιώσει το αληθές των δικών του απόψεων που είναι, όπως λέει, οι ίδιες ακριβώς που εξέφρασε στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ