Πολιτιστικά
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010 11:36

Ο Ιωάννης Γεννάδιος μέσα από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών

Mε τον τίτλο «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο Κόσμος του» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου η ομαδική εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με σκοπό την προβολή του έργου της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό.

Mε τον τίτλο «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο Κόσμος του» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου η ομαδική εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με σκοπό την προβολή του έργου της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό.

Βασική αφετηρία για τη δημιουργική δράση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση στάθηκε η φυσική και πνευματική υπόσταση του ίδιου του Γεννάδιου. Η πολυσχιδής πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική του δράση, η ελληνική του καταγωγή την οποία υπερασπιζόταν έντονα, η σημαντική παγκόσμια δράση του και το συλλεκτικό ενδιαφέρον του στάθηκαν πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες δημιουργούς.

Το θέμα της έκθεσης παραμένει αρκετά ευρύ ώστε να αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης και να προσφέρει πολλαπλές εστίες έμπνευσης στους καλλιτέχνες, ορισμένοι εκ των οποίων γνώριζαν καλά την ιστορική φυσιογνωμία του Γεννάδιου ενώ άλλοι καθόλου.

Ακόμα και η ιδέα του βιβλίου ενέπνευσε τους εικαστικούς. Τα αρχετυπικά ψήγματα της ιδέας του βιβλίου, της βιβλιοθήκης ή του συλλέκτη τους έδωσαν «τροφή» για δημιουργία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διενεργούνται πωλήσεις έργων ενώ μέρος των εσόδων από κάθε πώληση θα διατεθεί για τους σκοπούς της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού ενώ φιλοξενούνται έργα των: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Νίκος Αλεξίου, ¶γγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Ειρήνη Γκόνου, Τίνα Καραγεώργη, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Βασίλης Πέρρος, Μαρία Φιλοπούλου και άλλων.

Ο Ιωάννης Γεννάδιος και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Ο Ιωάννης Γεννάδιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1844, φοίτησε στο Αγγλικό Λύκειο της Μάλτας και υπερασπίστηκε με σθένος τα ελληνικά συμφέροντα από τη θέση του διπλωμάτη. Παντρεύτηκε την εύπορη Florence Elisabeth Laing, γεγονός που του επέτρεψε μετά από αρκετές περιπέτειες και επαγγελματικές ατυχίες να επιδοθεί και πάλι στις συγγραφικές του δραστηριότητες και ¬ στη συλλογή βιβλίων που τόσο αγαπούσε.

Δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη με 26.000 τόμους σπάνιων βιβλίων στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1922, η οποία ανέλαβε τη στέγαση, φύλαξη και λειτουργία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 1926 στο μαρμάρινο κτίριο κάτω από τον Λυκαβηττό, στη μνήμη του Γεώργιου Γενναδίου, πατέρα του ιδρυτή της, Ιωάννη.

Σήμερα, φυλάσσει μοναδικές ιστορικές πηγές για τη μελέτη της βυζαντινής, τουρκοκρατούμενης και νεότερης Ελλάδας αλλά και βιβλία, αρχεία, περιοδικά, χάρτες και έργα Τέχνης που αποτελούν σημαντικές πηγές για την ιστορία και τον πολιτισμό της μετά-κλασικής, της βυζαντινής και της σύγχρονης Ελλάδας.

Φιλοξενεί επίσης, σπάνιες εκδόσεις και αρχειακές συλλογές όπως τα προσωπικά αρχεία του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν και των βραβευμένων με Νόμπελ ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Στο σύνολο, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 117.000 τόμους.

Το περιεχόμενο της ββιλιοθήκης αναπτύσσεται σήμερα όλο και περισσότερο με νέα αρχεία, βιβλία και συλλογές και ανοίγεται στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να καλύψει την καίρια ανάγκη για ευρεία ενημέρωση μέσω του διαδικτύου αλλά και για να διασώσει το υπάρχον πρωτότυπο υλικό.

Πληροφορίες: Σουηδίας 61, Αθήνα, 210 7210536, http://www.ascsa.edu.gr/index.php/gennadius