Κόσμος
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 07:50

ΗΠΑ : Εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης ελικοπτέρων στην Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών ελικοπτέρων στην Τουρκία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος βοήθειας, που έχει ως στόχο να κερδίσει την υποστήριξη των συμμάχων της, εν όψει μιας πιθανής επιχείρησης κατά του Ιράκ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις.

Το προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, που σύμφωνα με τις πηγές ενδέχεται να είναι συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να περιλαμβάνει 700 έως 800 εκατομμύρια δολάρια για την Τουρκία, μπορεί να σταλεί για έγκριση από το Κογκρέσο τις επόμενες εβδομάδες. Από το σχέδιο αυτό θα επωφεληθούν και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Τουρκία έχει αγοράσει περισσότερα από 100 ελικόπτερα από την εταιρεία Sikorsky της United Technologies Corp. με βάση ένα πρόγραμμα της αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών-Εξαγωγών, διάρκειας άνω των 10 ετών, το οποίο λήγει φέτος.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Αγκυρα θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα δανεισμού για άλλον ένα χρόνο τουλάχιστον προκειμένου να αγοράσει άλλα οκτώ S-70B Seahawks και άλλα έξι UH-60 Black Hawks.

Αντιρρήσεις για το σχέδιο αυτό έχει εκφράσει ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής και ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Πωλ Σαρμπάνις, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τράπεζα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογούμενων για να χρηματοδοτεί στρατιωτικούς εξοπλισμούς. «Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σκοπός της τράπεζας», ανέφερε ένας από τους συμβούλους του.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στη βοήθεια της Τουρκίας εάν χρειαστεί να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να ανατρέψουν τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέϊν, τον οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι προσπαθεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Αγκυρα επιτρέπει σε αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν μία από τις αεροπορικές της βάσεις για τις περιπολίες που πραγματοποιούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ.