Κόσμος
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2002 07:54

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή εκτέλεση θανατοποινίτη στο Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέβαλε την τελευταία στιγμή την εκτέλεση ενός σχιζοφρενούς δολοφόνου, η υπόθεση του οποίου είχε εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επιβολή της θανατικής ποινής σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας αίτημα της υπεράσπισης, έδωσε στους συνηγόρους του Τζέϊμς Κόλμπερν διορία 90 ημερών για να καταθέσουν έφεση, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Γκρεγκ Γουίρτσιοχ, από το γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η απόφαση του δικαστηρίου να εξετάσει το αίτημα των συνηγόρων έγινε γνωστή λίγα λεπτά προτού εκτελεστεί ο 42χρονος Κόλμπερν στη φυλακή Γουόλς, στο Χάντσβιλ του Τέξας. Δύο ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι η εκτέλεση αναβάλεται.

Οι συνήγοροι του και οι οργανώσεις κατά της θανατικής ποινής υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να εκτελεστεί διότι οι ψυχικά άρρωστοι, όπως και οι διανοητικά καθυστερημένοι, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Η εισαγγελία ωστόσο, μολονότι συμφωνεί ότι ο Κόλμπερν αντιμετωπίζει πρόβλημα, υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού του Τέξας για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, Ρικ Χάλπεριν, είπε ότι οι αξιωματούχοι της πολιτείας κλείνουν τα μάτια στις περιπτώσεις ψυχασθενών ή καθυστερημένων μελλοθάνατων. «Οι άλλες πολιτείες νοσηλεύουν τους ψυχασθενείς. Στο Τέξας όμως τους εκτελούμε. Γιατί (οι πολιτικοί) εγκρίνουν μια τέτοια πρακτική»; αναφέρει σε ανακοίνωση του.