Τον τέταρτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι νέες κυρώσεις εγκρίθηκαν με 12 ψήφους υπέρ και δύο κατά από Τουρκία και Βραζιλία. Ο Λίβανος απείχε της ψηφοφορίας. Για λάθος μέτρο κάνει λόγο η Τεχεράνη.
Τον τέταρτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι νέες κυρώσεις εγκρίθηκαν με 12 ψήφους υπέρ και δύο κατά από Τουρκία και Βραζιλία. Ο Λίβανος απείχε της ψηφοφορίας.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των κυρώσεων, το κείμενο ενσωματώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο -το Δεκέμβριο του 2006, τον Μάρτιο 2007 και τον Μάρτιο του 2008.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα. Οι επιθεωρήσεις αυτές μέχρι σήμερα επιτρέπονταν στις αποβάθρες των λιμανιών.
Απαγορεύει επίσης την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.
Η απόφαση περιλαμβάνει τρία παραρτήματα που περιέχουν τους καταλόγους των πολιτών των φορέων και των τραπεζών του Ιράν, που προστίθενται σε εκείνους που ήδη πλήττονται από ατομικές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό.
Τα παραρτήματα περιέχουν ένα μόνο συγκεκριμένο όνομα, Τζαβάντ Ραχίκι, που είναι ο επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI), και αλλά 40 ονόματα φορέων και τραπεζών.
Σε μια πρώτη αντίδραση, το Ιράν απέρριψε τις νέες κυρώσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «λάθος» μέτρο, που «περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».
Αντιδράσεις
Έτοιμη να συναντηθεί με το διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
Η κ. Αστον, η οποία έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας για την πρωτοβουλία της αυτή, ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τον Σαέντ Τζαλίλι το συντομότερο δυνατόν όσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κ. ¶στον σημειώνει ότι «στόχος των προσπαθειών μας είναι να επιτευχθεί μια συνολική και μακρόχρονη συμφωνία η οποία θα αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».
Παρότι ψήφισαν κατά της πρότασης για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, η Τουρκία και η Βραζιλία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο μελλοντικά στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας προσέγγισης με το Ιράν, εκτιμά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Από την πλευρά του ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ ζήτησε την πλήρη υλοποίηση του νέου γύρου κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τα διεθνή αιτήματα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Η Κίνα καλεί όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσουν την απόφαση για τις κυρώσεις συνολικά και με καλή πίστη», δήλωσε ο πρεσβευτής Λι Μπαοντόνγκ.
Για σαφές μήνυμα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκούιντο Βεστερβέλε, επισημαίνοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι ακόμη μια διπλωματική λύση στη διένεξη.
«Η απόφαση είναι ένα σαφές μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα ότι τα ατομικά όπλα για το Ιράν δεν είναι αποδεκτά», σημείωσε, προσθέτοντας: «στόχος μας παραμένει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή στη συνεργασία και τη διαφάνεια».
Τις κυρώσεις χαιρέτισε και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ. «Αφήσαμε στο Ιράν μία μακρά περίοδο-πάνω από δύο χρόνια-πολλές ευκαιρίες για να επιδείξει διαφάνεια, ακόμη και στις διεθνείς πυρηνικές αρχές», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως οι νέες κυρώσεις δεν στρέφονται κατά του ιρανικού λαού, αλλά αποκλειστικά εναντίον των υπευθύνων του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, όπως τους Φρουρούς της Επανάστασης και άλλων επιχειρήσεων.
Η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή προς το Ιράν δήλωσε η Γαλλία. «Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα κάνει τελικά την επιλογή να συνεργαστεί», προστίθεται σε δήλωση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Για «ηχηρό πολιτικό μήνυμα» μίλησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το Ιράκ θα διαθέτει πυρηνικά όπλα οξύνοντας την κούρσα της διάδοσης των πυρηνικών, η οποία θα έχει σοβαρά αποτελέσματα στην περιφερειακή και την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Φρατίνι, «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», αλλά «οφείλουν να χρησιμεύσουν για να επαναφέρουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Υπογράμμισε δε πως η Ιταλία παραμένει πλήρως πεπεισμένη ότι η διπλωματική λύση είναι η μόνη δυνατή για την υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν.