Πολιτιστικά
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010 18:09

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία θεατρικής μετάφρασης

Ανακοινώθηκαν οι τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» 2010 που θα απονεμηθεί στις 28 Ιουνίου, στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο). Η κριτική επιτροπή συγκέντρωσε και αξιολόγησε όλα τα μεταφρασμένα έργα (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή, κατά την περίοδο 2008-2009.

Ανακοινώθηκαν οι τελικές υποψηφιότητες για το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης» 2010 που θα απονεμηθεί στις 28 Ιουνίου στο «Από Μηχανής Θέατρο» (Ακάδημου 7, Μεταξουργείο).

Η κριτική επιτροπή συγκέντρωσε και αξιολόγησε όλα τα μεταφρασμένα έργα (πλην αρχαίου δράματος) που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική σκηνή κατά την περίοδο 2008-2009.

Yποψήφιοι είναι οι: Ελένη Βαροπούλου (με το «Μάουζερ» του Χάινερ Μίλερ), η Αννίτα Δεκαβάλλα (με το «Πολύ καλά» της Λίζα Κρον), ο Γεώργιος Δεπάστας (με το «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους Μάγιενμπεργκ), η Γλυκερία Καλαϊτζή (με την «Εξοχή» του Μάρτιν Κριμπ) και ο Διονύσης Καψάλης («Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ).

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, θα απονείμει ο Στρατής Πασχάλης, ο οποίος είχε διακριθεί πέρυσι στη θεατρική μετάφραση.

Αποσπάσματα από τις μεταφράσεις των υποψηφίων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ματίνα Ντούσκου και Μάνος Καρατζογιάννης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Τζαμαργιά. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Σάββα Πατσαλίδη ( καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ξένια Καλογεροπούλου (ηθοποιό, μεταφράστρια, συγγραφέα, σκηνοθέτιδα), Μαρία Ευσταθιάδη (μεταφράστρια, συγγραφέα), Βίκτωρα Αρδίττη (σκηνοθέτη, διευθυντή Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, επίκουρο καθηγητή σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Το «Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης» θεσμοθετήθηκε το 2007 από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας Διόνυσος και οργανώνεται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης.