Πολιτιστικά
Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 09:15

Ο εγγονός του Τσάπλιν στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ισχυρό καλλιτεχνικό DNA διαθέτει ο Τζέιμς Τιερέ, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Θέατρο Rex, την παράστασή «Ραούλ» (14, 15, 16, 18, 19 Ιουνίου), αξιοποιώντας τις τεχνικές του τσίρκου και του «Σωματικού θεάτρου».

Ισχυρό καλλιτεχνικό DNA διαθέτει ο Τζέιμς Τιερέ, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Θέατρο Rex, την παράστασή «Ραούλ» (14, 15, 16, 18, 19 Ιουνίου), αξιοποιώντας τις τεχνικές του τσίρκου και του «Σωματικού θεάτρου».

Προικισμένος με ρίζες καλλιτεχνικές, με προπάππο του τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα, Ευγένιο Ο’ Νιλ, παππού του τον Τσάρλι Τσάπλιν και γονείς τους Ζαν Μπατίστ Τεριέ και Βικτόρια Τσάπλιν, που γυρίζουν τον κόσμο με το «Αόρατο Τσίρκο» τους που το απολαύσαμε πέρυσι στην Αθήνα, ο Τζέιμς Τεριέ, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την σχεδόν προκαθορισμένη μοίρα του...

Σόουμαν, ακροβάτης, σχοινοβάτης, μάγος, μίμος και χορευτής, ο πληθωρικός Τζέιμς Τεριέ, προσκαλεί το κοινό σε ένα ξεχωριστό θέαμα, βασισμένο στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου που κρύβει συνεχόμενες εκπλήξεις για το θεατή. Οι συνεχείς μεταμορφώσεις, τα ακροβατικά, η μαγεία συνθέτουν την αφήγηση του σκοτεινού παραμυθιού του 36χρονου καλλιτέχνη.

Στην τέταρτη παράσταση της ομάδας του «La Compagnie du Hanneton», ξετυλίγει την ιστορία του Ραούλ, ενός ναυαγού, που ως άλλος Ροβινσώνας Κρούσος ζει μόνος στην καλύβα του. Όμως, επιστρέφοντας μια μέρα σε αυτήν, τη βρίσκει κατειλημμένη από κάποιον άλλον. Συμβαίνει πράγματι αυτό ή η απόλυτη μοναξιά του έχει αρχίσει να δημιουργεί φανταστικές εικόνες;

Τον ήρωα του έργου συνοδεύουν επί σκηνής αλλόκοτα πλάσματα, όπως ένα τεράστιο σκελετωμένο πουλί, ένας μεταλλικός σκορπιός, ένα επίπεδο ψάρι, ένας υπερμεγέθης ελέφαντας (όλα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τη μητέρα του, Βικτόρια Τσάπλιν), συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας μαγικής, σουρεαλιστικής ατμόσφαιρας.

Οι αιφνιδιασμοί του κοινού θα είναι συχνοί, καθώς ο Τεριέ θα εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία της σκηνής, με νέα σκηνική αμφίεση. Με σημείο εξόρμησης μια παλιά ξύλινη σκάλα, ο αεικίνητος καλλιτέχνης θα εκτελέσει μια σειρά δύσκολων ακροβατικών, ενώ το εντυπωσιακό φινάλε θα ολοκληρωθεί με ριψοκίνδυνες «πτήσεις».

Ο Τεριέ ακολούθησε τα βήματα των γονιών του και στο δικό τους θίασο μυήθηκε στον κόσμο του θεάματος. Αργότερα, σπούδασε υποκριτική στο Piccolo Teatro και στο Harvard Theatre School. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία «Τα βιβλία του Πρόσπερο» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, ερμηνεύοντας τον ρόλο του ¶ριελ. Στην καριέρα του συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμπερτ Γουίλσον. Το δικό του όραμα βρίσκει διέξοδο στο θεατρικό σχήμα που ίδρυσε το 1998, το «La Compagnie du Hanneton/Junebug». Το σήμα κατατεθέν του Τιερέ είναι η ιδιαίτερη κίνησή του και η εκφραστικότητα του σώματός του- παρότι δεν έλαβε εκπαίδευση χορευτή, αλλά ακροβάτη.

Οι κριτικοί σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, όπου έχει παιχτεί ήδη η παράσταση, χαρακτήρισαν το «Ραούλ» ως ένα καταπληκτικό δείγμα «physical theatre», γεμάτο εσωτερικότητα και ποίηση, με τον πρωταγωνιστή στην καλύτερη έκφραση των πολλαπλών δυνατοτήτων του.

Σκηνοθεσία, ερμηνεία, σκηνογραφία: James Thiérrée. Κοστούμια-Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων Victoria Thiérrée. Ήχος: Thomas Delot. Φωτισμοί: Jérôme Sabre. Σκηνικές παρεμβάσεις: Mehdi Duman.

Πληροφορίες: Θέατρο Rex, 14, 15, 16, 18, 19 Ιουνίου, ώρα έναρξης: 21:00. Διάρκεια: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: € 20, € 10 (φοιτητικό). Κρατήσεις τηλεφωνικά στο 210-327200 και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών. Επιπλέον πληροφορίες για τα εισιτήρια στη διεύθυνση www.greekfestival.gr.