Πολιτική
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010 13:22

«Αναξιόπιστες οι ελληνικές κυβερνήσεις»

Κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, αλλά και δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, αλλά και δυσαρέσκεια για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτυπώνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή, το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ποτέ ή σχεδόν ποτέ τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ τέσσερις στους 10 Ελληνες τις εμπιστεύονται μόνο περιστασιακά.

Επιπλέον, συντριπτικό είναι το ποσοστό (89%) εκείνων, που εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σχετικά με την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό διασπαθίζεται.

Το 65% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά ακόμα ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, το 27% ότι είναι μάλλον μεγάλη, με τους πολιτικούς να προηγούνται στη «μαύρη λίστα των διεφθαρμένων» και τους γιατρούς να έπονται. Τέλος, σε ποσοστό 53% υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία Pulse RC για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», οι ερωτηθέντες Έλληνες βαθμολογούν με «κάτω από τη βάση» την εικόνα της κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: Την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική.

Ειδικότερα, σε δείγμα 1.095 πολιτών, για τον τομέα της ανάπτυξης, το 77% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί την εικόνα της κυβέρνηση ως «κακή έως πολύ κακή» και το 20% ως «μέτρια».

Για τη διαχείριση στον τομέα της οικονομίας, 85% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως «πολύ κακή». Σε ποσοστό 48%, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ ποσοστό 42% των ερωτηθέντων κρίνει «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.