Αθλητικά
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 16:30

Ένα παγκόσμιο κύπελλο, μία οικουμενική ελπίδα

Μέσα στη γενικότερη μελαγχολία για ενδεχόμενη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης και πτώχευση, με την ηττοπάθεια να κυριεύει την κοινωνία, το ποδόσφαιρο αναστρέφει τη διάθεση και δημιουργεί την προοπτική μιας νίκης.

Το Μουντιάλ είναι πολύ περισσότερα από ένα αθλητικό γεγονός: πρόκειται για ένα μαζικό κοινωνιολογικό φαινόμενο, το οποίο ταράζει τα βαλτωμένα νερά της καθημερινότητάς μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία: μια χώρα που προσπαθεί να «νοικοκυρευτεί» και ταυτόχρονα κυνηγά τη νίκη στην παγκόσμια διοργάνωση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ABC.

Κανένα άλλο θέαμα στον κόσμο δεν μπορεί να προκαλέσει το συλλογικό πάθος με την ίδια ένταση σε όλο τον πλανήτη. Το μυστικό της μαζικής του απήχησης είναι ότι εκφράζει οικουμενικά συναισθήματα σε μια κοινή γλώσσα: το πνεύμα του ανταγωνισμού και τη συλλογική πρόκληση, την έννοια του ανήκειν και της φυλετικής ταυτότητας. Συνδυάζει την άγρια φυσική ομορφιά των αθλημάτων, το ηθικό που απαιτείται για την υπερνίκηση των εμποδίων και τη σύνθετη σκέψη που προϋποθέτει η στρατηγική, παρότι στην πράξη υπερισχύει το ένστικτο –αυτό που ωθεί ένα παιδί να κυνηγήσει την μπάλα.

Ενταγμένο στη λαϊκή κουλτούρα, τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της διαφήμισης, το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της σύγχρονης εποχής, καταρρίπτοντας κάθε πολιτική προκατάληψη. Γυναίκες, πολιτικοί και διανοούμενοι ενώνονται με το πλήθος που στριμώχνεται για να παρακολουθήσει το θεαματικό άθλημα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα δημοκρατικό και οικουμενικό φαινόμενο, ένα έμβλημα της παγκόσμιας κοινωνίας, υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα.

Το Μουντιάλ είναι η υπέρτατη τελετή της θρησκείας του ποδοσφαίρου. Η διάσταση του παγκόσμιου ανταγωνισμού αντιπροσωπεύει τη δομή της εθνικής ταυτότητας των μαζών, την οποία ενσταλάζει στον καθολικά συμμετοχικό του χαρακτήρα και τον κοινωνικό δυναμισμό που διαθέτει. Ακόμη και σε μια κοινωνία όπως η Ισπανία που βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο συγκρούσεων με αντικείμενο την εθνική ταυτότητα, η συμμετοχή της εθνικής ισπανικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο γεφυρώνει τις διαφορές.

Μέσα στη γενικότερη μελαγχολία για ενδεχόμενη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης και πτώχευση, με την ηττοπάθεια να κυριεύει την κοινωνία, το ποδόσφαιρο αναστρέφει τη διάθεση και δημιουργεί την προοπτική μιας νίκης –η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Και σκεφτείτε ότι είναι μόνο ένα παιχνίδι.