Πολιτική
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010 17:10

Υπόθεση Siemens: Ζητείται παράταση της εξεταστικής μέχρι τις 30/9

Παράταση των εργασιών της έως τις 30 Σεπτεμβρίου ζητεί, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Παράταση των εργασιών της έως τις 30 Σεπτεμβρίου ζητεί, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη, το ζητούμενο για την επιτροπή είναι «απλές σοβαρές ενδείξεις», που αναμένεται να προκύψουν μέχρι τέλους.

Αναφερόμενος στην αποστολή κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία, επεσήμανε πως προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή. Αντικείμενο της αποστολής θα είναι η εξέταση των κ.κ. Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, πρώην στελεχών της Siemens, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να εξεταστεί και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαλυράκης, το κλιμάκιο των βουλευτών θα συνοδεύει εφέτης ανακριτής προκειμένου να ενημερωθεί ο Μ. Χριστοφοράκος, αν τυχόν θελήσει, για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων ή κατηγορουμένων που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Έκανε ακόμη λόγο για «διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο» για να εξασφαλιστούν ουσιαστικές πληροφορίες για το «ποιοι, πότε, πόσα, πώς και γιατί δωροδοκήθηκαν», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι θα πρέπει να καλλιεργούνται σημαντικές προσδοκίες.

Η αποστολή των τριών βουλευτών (Βάσω Τσόνογλου, Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παφίλης) θα έχει επίσης συνεννοήσεις με την Εισαγγελία του Μονάχου, τη μητρική εταιρεία και τον εκπρόσωπο της νομικής εταιρείας Debevoise Κάρολο Ζίγκερ.

Σε ό,τι αφορά της εργασίες της επιτροπής, εξετάστηκε σήμερα η εισαγγελέας πρωτοδικών Αθανασία Βλάχου η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για επτά συμβάσεις του 2006 που έχουν συναφθεί μεταξύ της ελληνικής Siemens και της Armentel, τον αρμενικό τηλεπικοινωνιακό φορέα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Η κ. Βλάχου δεν διαφώτισε την επιτροπή, καθώς το έργο της καλύπτεται από το απόρρητο, αλλά, όπως είπε, η έρευνα της είχε ανατεθεί αρχικά το 2008, της αφαιρέθηκε η δικογραφία και άρχισε πάλι να την ερευνά από τις αρχές του 2010.

Για σημαντικές σπατάλες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μίλησε ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργαζόμενος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Βασίλης Τσιμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε επτά συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens, την HTW THYSSEN της περιόδου 2001-2002, τρεις από τις οποίες εκτελέσθηκαν με καθυστερήσεις.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασπάθισης χρήματος το 2002-4 με την προμήθεια 24 ηλεκτρομηχανών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν ανενεργές, δεδομένου ότι το μόνο ηλεκτροδοτούμενο τμήμα του δικτύου είναι αυτό της Θεσσαλονίκης -Ειδομένης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ