Την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας υπογράμμισε ο πρόεδρος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής Μ. Μπεντενιώτης, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της επιτροπής. Αντιπαράθεση Χ. Καστανίδη - Αλ. Τσίπρα.
Την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας υπογράμμισε ο πρόεδρος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής Μ. Μπεντενιώτης, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της επιτροπής.
«Όλοι συμφωνούμε και το περί δικαίου συμφωνεί ότι το σκάνδαλο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεντενιώτης, καλώντας όλους να συμφωνήσουν σε μια ολοκληρωμένη περαιτέρω διερεύνηση.
Με αυτόν τον τρόπο προανήγγειλε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τόσο για την περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών έξι υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όσο για την ολοκλήρωση των τραπεζικών, φορολογικών και χρηματιστηριακών ελέγχων, οι οποίοι εκκρεμούν ήδη από την προηγούμενη Εξεταστική.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση, υπολογίζοντας τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις «ανταλλαγές» δημοσίων γαιών έναντι της - παραχωρηθείσας στη Μονή - λιμνοθάλασσας της Βισθωνίδας, σε 1 δισ. ευρώ.
Έκανε δε λόγο για «κεντρικό συντονισμό» και «ύπαρξη άνωθεν καθοδήγησης».
Καταλήγοντας δε αναφέρθηκε στο ρόλο ενός πολιτικού επισημαίνοντας πως πρέπει να μπορεί να ζει λιτά. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια ρήση του Δημοσθένη, σημείωνοντας πως ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει χωρίς υστεροβουλία και να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι κέρδισε κάτι από τους λόγους και τις πράξεις του στην πολιτική ζωή.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν δόλο των υπουργών του κόμματός του.
Παρατήρησε δε πως η αναφορά στο περί δικαίου αίσθημα δεν μπορεί να είναι το κριτήριο που κάποιος με δικαστική συνείδηση υποστηρίζει.
Κατά τη ΝΔ, η Εξεταστική Επιτροπή δεν επιτέλεσε το έργο της, αφού δεν φώτισε τις διαδρομές των κεφαλαίων από και προς τη Μονή, ούτε κατέληξε σε ροή πολιτικού χρήματος.
Επιτέθηκε ακόμη στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και την ευθύνη αυτή δεν μπορεί να την αποσείσει, όπως είπε, με πέντε, δέκα εξεταστικές.
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου, τάχθηκε το ΚΚΕ, διά του εκπροσώπου του Αντώνη Σκυλλάκου.
Κατά τον κ. Σκυλλάκο, ευθύνες για το σκάνδαλο έχουν και οι δύο κυβερνήσεις, καθώς, όπως είπε, «υπήρχε θέληση και επί ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο επί ΝΔ, να ευνοηθεί η Μονή με νύχια και με δόντια».
«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής για όσα πρόσωπα υπάρχουν κάποια στοιχεία λέει και ο ΛΑΟΣ, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Αθανάσιος Πλεύρης.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ αρνήθηκε να αναγνωρίσει οιαδήποτε ευθύνη στον Σ. Ξυνίδη, ωστόσο απέρριψε τις επιλογές του Γ. Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση, πως για να μην κατηγορηθεί πως κάνει πίσω έναντι της Μονής, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια περιουσία.
Τέλος, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμα εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής», επεσήμανε την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων και προειδοποίησε για την έκβαση άλλων δύο υποθέσεων - εκείνης της Μονής Τοπλού στην Κρήτη και των διεκδικήσεων της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο.
Κόντρα Τσίπρα - Καστανίδη
Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «προχωρούν σε λελογισμένη κάθαρση με καταλογισμό ευθυνών σε απόστρατους και βαρίδια».
«Εδώ και μήνες παίζετε ένα ιδιότυπο ντέρμπι ποιος λεηλάτησε λιγότερο την δημόσια περιουσία. Την ώρα που βουλιάζει η χώρα εσείς παίζετε πόκερ στα δελτία των 8. Είστε ανίκανοι να καταλήξετε σε στοιχειώδη αποτίμηση του δικομματικού σκανδάλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη πως κανείς δεν πιστεύει αυτά που λένε οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ότι είναι αποφασισμένοι να ματώσουν και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, υποστηρίζοντας ότι «μας δουλεύουν ψιλό».
«Η κοινωνία βουλιάζει και εσείς δεν είστε σε θέση ούτε καν να κρατήσετε σε λειτουργία τα δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Έκανε μάλιστα λόγο για ανεύθυνη στάση που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεος των προμηθευτών και του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Βατοπεδίου, έκανε λόγο για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, ενώ υποστήριξε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι θα βγουν στο φως όσα το σύστημα του δικομματισμού θέλει να μείνουν στο σκοτάδι.
Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ασχολείται με τα θεμελιώδη και όχι να σκανδαλοθηρεί, απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός επεσήμανε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.
Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της πολιτικής ζωής και να μην αφήσουμε ερωτήματα για περίεργες υποθέσεις του παρελθόντος». Μάλιστα, έκανε λόγο για «κοινό καθήκον να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν».
Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε και στη στάση της ΝΔ, παρατηρώντας πως γιΆ αυτήν «κάθε παραβατική συμπεριφορά συνέβη μέχρι το 2004, μέχρι το 2009 δεν συνέβη τίποτα και μετά το 2009, υπάρχει και πάλι παραβατική συμπεριφορά».
Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, «το θέμα δεν είναι εάν θα αξιολογήσουμε μια νομική διαφορά - το πρόβλημα αρχίζει απΆ τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο πουλά και ανταλλάσσει σημαντικά μερίδια της περιουσίας του. Εκεί αρχίζει η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Θα διερευνηθεί στη συνέχεια ενδεχομένως, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Αλλά μας λείπει η κοινή ιστορική μνήμη και κοινή λογική; Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα συμβόλαια, την αναγραφόμενη αντικειμενική αξία και την αξία που αναγνωρίζουν για τα ίδια ακίνητα οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και συγκρίνοντας τις δύο τιμές, να βγάλει κανείς συμπεράσματα για την πραγματική αξία…».
Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του γιατί, όπως είπε, ο κ. Καστανίδης προσπέρασε το μείζων θέμα των πέντε διαφορετικών πορισμάτων αλλά και των πορισμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που καταλογίζουν ευθύνες μόνο στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
«Θα ήθελα να ξέρω γιατί και η δική σας πλευρά έχει άλλο ένα πόρισμα», ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Αλ. Κοντός: Διαπόμπευση αθώων
Η Εξεταστική Επιτροπή δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει ούτε κατΆ ελάχιστον τους στόχους της εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Αλέξανδρος Κοντός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, στόχοι της εξεταστικής ήταν η έρευνα της κίνησης των λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου και η επανεκτίμηση των ακινήτων που αντηλλάγησαν. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τελικά ερευνήθηκαν μόνον 1.500 από τις περίπου 75.00 κινήσεις λογαριασμών, ενώ δεν έγινε επανεκτίμηση ώστε να διαπιστωθεί εάν τελικά υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.
Υποστήριξε μάλιστα πως η εξεταστική επιτροπή έγινε «για αποπροσανατολισμό του λαού από τα οικονομικά προβλήματα», ενώ, όπως είπε, «διαπόμπευσε αθώους ανθρώπους, βασίστηκε σε μια κοινοβουλευτική εκτροπή και έκλεισε άρον-άρον τις εργασίες της, όταν οι πληροφορίες ήθελαν μία εταιρεία που ελεγχόταν για την συμμετοχή της στην υπόθεση, να σχετίζεται με τον ¶κη Τσοχατζόπουλο».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως «λόγω προφανούς ένδειας που υπήρξε στην εξεύρεση οποιωνδήποτε στοιχείων εναντίον πρώην υπουργών της ΝΔ, αναγκάστηκε να προσφύγει σε ακραίες αντιδημοκρατικές κινήσεις, ψηφίζοντας νόμο τάχα για την προστασία των μαρτύρων».
«Στην ουσία», κατά τον κ. Κοντό, «πρόκειται για τον ''νόμο Μαντέλη'', μια ντροπή για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη, που ώθησε πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να χρησιμοποιήσει στην απολογία της στην ανακρίτρια, ψεύδη και συκοφαντίες κατά πρώην πολιτικών προσώπων του υπουργείου και εμού προσωπικά».
¶μεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. «Έως και αυτή την στιγμή, ουδέποτε απήντησα στις επιθέσεις του κ. Κοντού κατά της διάταξης, γιατί θεωρούσα απολύτως δικαιολογημένο να έχει προσωπική φόρτιση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά μέχρι του σημείου του να επαναλαμβάνει στη Βουλή, ότι πρόκειται για ''διάταξη-ντροπή'', του οφείλω μιαν απάντηση: Ούτε κοιμόμασταν, ούτε ξυπνάγαμε με τη σκέψη στον κο Κοντό».
Όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης, «η ανακοίνωση της ρύθμισης έχει γίνει σε ανύποπτο χρόνο αρχές του 2009 από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους τομεάρχες. Επανελήφθησαν οι δεσμεύσεις αυτές και στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Από το Δεκέμβριο τις είχα ανακοινώσει και από το Γενάρη είχε παραδοθεί το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Είχαμε στο νου μας μιαν ευρέως διαδεδομένη ευρωπαϊκή εμπειρία. Αυτό δεν αφορά τον κο Κοντό. Δεν υπάρχουν άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις; Δεν μιλούν για πράσινο σκάνδαλο οι συνάδελφοι της ΝΔ - εκεί δεν ισχύει ο νόμος Καστανίδη; Διατάξεις που διευκολύνουν την πάταξη της διαφθοράς είναι τιμή για το Κοινοβούλιο που τις ψήφισε, τιμή για όλους».
Ανταπαντώντας ο κ. Κοντός υπογράμμισε πως «η ρύθμιση έγινε μια μέρα πριν απΆ την απολογία της κας Μαντέλη, η οποία πήρε τρεις αναβολές πριν να απολογηθεί και που άλλα είπε ενόρκως στην πρώτη Εξεταστική για το Βατοπέδι, άλλα λίγους μήνες αργότερα και άλλα μια μέρα μετά την ψήφιση του νόμου».
«Εφαρμογή δεν βρήκε πουθενά σε καμία άλλη περίπτωση η διάταξη. Και ένα είναι σίγουρο: ότι συζητιόταν πολύ νωρίτερα από τον συνήγορό της και τα μμε που γνώριζαν τι θα συμβεί», συμπλήρωσε.
«Ο καθείς καταλαβαίνει από αυτά που ειπώθηκαν» αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν είναι η ώρα να σας πω επί ποίου θέματος συζητούσαν οι συνάδελφοί σας της Νέας Δημοκρατίας γιΆ αυτήν τη διάταξη» πρόσθεσε.
Βολές Γ. Καρατζαφέρη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Βολές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Κάνοντας αναφορά και στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για μικροσκοπιμότητες και «μπαλάκι» ευθυνών. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως η ΝΔ κατέληξε ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ ότι φταίει η ΝΔ, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο του σκανδάλου.
Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ενδοσυνεννόηση προκειμένου να αποτραπεί η κλήση των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή στις εξεταστικές Επιτροπής για τη Siemens και το Βατοπέδιο, αντίστοιχα.
«Το θέμα στην υπόθεση του Βατοπεδίου είναι να βρούμε ποιος κέρδισε λεφτά. Δεν το βρίσκουμε. Μήπως κάποιος επένδυσε σΆ αυτήν για πολιτικό όφελος; Ας φύγει τότε απΆ τη Ραφήνα να πάει στο Βατοπέδι να τον ευλογήσει…», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.