Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 07:38

Η ατζέντα της ημέρας

* Στο Σαρμ αλ Σέϊχ μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ, στη συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησαν οι δύο πρόεδροι στην Αθήνα τον μήνα που πέρασε.

* Στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

* Αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

* Στο Ελσίνκι βρίσκεται σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των στρατηγικών εταίρων του ΝΑΤΟ, «Strategic Military Partner Conference 2010». Η σύνοδος αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής αντίληψης της συμμαχίας (Strategic Concept), η οποία θα αποτελέσει το «όχημα» της Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (ACT), στην κατάρτιση των βέλτιστων εισηγήσεων σε θέματα μετασχηματισμού.

* Στο Ζάγκρεμπ θα βρίσκεται έως τις 17 Ιουνίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο των αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού και διοικητών Χερσαίων Δυνάμεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο θα συζητηθεί μεταξύ άλλων ο ρόλος του ΝΑΤΟ τον 21ο αιώνα και η νέα δομή της διοίκησης.

* Συνέρχεται από σήμερα 16 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 18 του μηνός η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 153ης Συνοδικής Περιόδου.

* Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό εις ένδειξη συμπαράστασης στους περίπου 285 συναδέλφους τους συμβασιούχους, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα εξόδου από την εταιρεία, καθώς έληξε η σύμβασή τους.

* Σε επίσχεση εργασίας από χθες οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Πειραιά, που διεκδικούν τη νόμιμη καταβολή των αμοιβών τους για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό, διοικητικό έργο που έχουν προσφέρει από τον Μάρτιο.

* Συνεχίζουν και σήμερα την αποχή τους από τις διορθώσεις των γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι καθηγητές.

* Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα μέχρι τις 10 το πρωΐ τα γραφεία της Διεύθυνσης Υγειονομικής Προστασίας Καταναλωτή Κεντρικού Τομέα (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196) της Νομαρχίας Αθηνών, λόγω της αναγκαίας απολύμανσης.

* Από σήμερα έως τις 18 Ιουνίου το δεύτερο σκέλος των δοκιμαστικών διοργανώσεων στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης, τζούντο, καγιάκινγκ και μπόουλινγκ, των «Special Olympics Αθήνα 2011».

* Συνεδριάζει σήμερα υπό τη νέα της σύνθεση η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Σε περίπτωση μη παρουσίας των 2/3 των μετλών της, η συνεδρίαση ορίζεται για το Σάββατο 19 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 9:30 η ώρα το πρωΐ στον ίδιο χώρο.

* Από σήμερα έως τις 20 Ιουνίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η πολιτιστική γιορτή της Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

* Συνεδριάζει σήμερα με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων.

* Στις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας στην ΕΡΤ Α.Ε. έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εκκρεμεί από το 2008.

* Στις 10 π.μ. ξεκινά η απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στον οδιό άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων, από τους Αμπελοκήπους έως τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Σημείο εκκίνησης της απομάκρυνσης είναι το ύψος του θπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην άνοδο της Μεσογείων έναντι του Πενταγώνου.

* Στις 10:30 π.μ. συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κόμματος για τη στήριξη του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, επί 48 ημέρες απεργού πείνας, και την ανάδειξη των αιτημάτων στην περιοχή του Ελληνικού.

* Στις 11 π.μ. στην Αίγλη του Ζαππείου ανεπίσημη ενημερωτική συνάντηση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, Gil Arias Fernandez, με τους δημοσιογράφους.

* Στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Elefsina Hotel» ημερίδα με θέμα: «Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και διαχείρισης πυροπροστασίας στην περιοχή της Ν.Α Δυτικής Αττικής.», διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της θωράκισης του δασικού πλούτου που επιχειρεί.

* Στις 11:30 π.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ε την ανάδοχο εταιρεία «ΠΡΑΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» για την αποκατάσταση και βελτίωση του οδικού δικτύου στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά και συγκεκριμένα στου δρόμους: Τμήμα δρόμου παλαιάς εθνικής οδού Κερίτης Πλατανιάς, δρόμος Πλατανιάς – Μανωλιόπουλο – Ζουνάκι και δρόμος Μάλεμε – Ξαμουδοχώρι.

* Στις 12 το μεσημέρι στον Περισσό συνάντηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου «ΣΕΛΜΑΝ».

* Στις 12 το μεσημέρι στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για την παρουσίαση των εναλλακτικών καλοκαιρινών του δράσεων:της μουσικοθεατρικής παραγωγής του «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» και δύο δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα με τίτλο «Θέατρο κατ’ οίκων» και «Δρομο-λόγια».

* Στις 12 το μεσημέρι στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων η παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το ΕΛΚΕΘΕ για την εγκατάσταση τεχνητών υφάλων στον κόλπο Κισάμου και στη θαλάσσια περιοχή του Ελαφονησίου.

* Στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, «Γιάννος Κρανιδιώτης», χαιρετισμός του υφυπουργού, Σπύρου Κουβέλη στην 2η ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών που διοργανώνει το υπουργείο, με θέμα: «Οι αγορές της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Τουρκίας».

* Στη 1 μ.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, συνέντευξη Τύπου του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα την πραγματοποίηση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης Δικηγορικών Συλλόγων.

* Στις 3 μ.μ. στο Δημαρχείο Πειραιά (Πλατεία Κοραή) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

* Στις 4:30 μ.μ. στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ (Λ. Κηφισίας 99), η σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

* Στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια προσυγκέντρωση του Δικτύου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

* Στις 7 μ.μ. στις Βρυξέλλες, άφιξη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

* Στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος θα εγκαινιάσει την έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο: «Η μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος», στο νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, Αμαλίας 14. Η έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, θα ανοίξει για το κοινό στις 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

* Στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος συλλαλητήριο διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.

* Στις 7 μ.μ. στο Metropolis live stage (Πανεπιστημίου 54 και Εμμανουήλ Μπενάκη) η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Μαρκόπουλου από τις εκδόσεις Παπαζήση με τίτλο: «Τάξη, Αναρχία, Τρομοκρατία. Η Σύγκρουση της Αντιεξουσιαστικής Αναρχίας με την Αναρχία της Καπιταλιστικής Υπερσυγκέντρωσης» Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γεράσιμος Αρσένης, πρώην υπουργός, Μίμης Ανδρουλάκης, βουλευτής - συγγραφέας

Γιώργος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος.

* Στις 7:30 μ.μ. στις Βρυξέλλες η έναρξη της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

* Στις 7:30 μ.μ. στο αίθριο του Πολυχώρου του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας (Πεταλά και Δροσίνη) εκδήλωση με θέμα: «Οικολογική αναγέννηση γειτονιών, δίκτυα πρασίνου, φυσικών περιοχών-ρεμάτων και ποδηλατόδρομων-πεζόδρομων - Η περίπτωση του ρέματος του Ποδονίφτη και του Αλσους Προμπονά», διοργανώνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

* Στις 7:30 μ.μ. στην οδό Πρωταγόρα (έναντι κτιριακού συγκροτήματος BMW) συνάντηση ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής Αγίου Θωμά με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, μετά από έργα και παρεμβάσεις, για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης.

* Στις 7:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Creta Maris στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης συνάντηση της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώς Σχοιναράκη-Ηλιάκη με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Zhang Dejiang, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

* Στις 7:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Μacedonia Palace», η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Ομιλητές ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Τηλέμαχος Κατσικόπουλος, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης.

* Στις 7:30 μ.μ. στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα, η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Μουσικό Καλοκαίρι» με τη συμμετοχή της Συμφωνικής και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων και Πολιτισμού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

* Στις 7:30 μ.μ. από την Πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της διάδοσης της χρήσης του ποδηλάτου ως μεταφορικό μέσον.

* Στις 8:30 μ.μ. στο εκθεσιακό χώρο του πολυμορφικού συγκροτήματος της Νομαρχίας Πειραιά, «Πολυχώρος Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια) τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο: «Παιδεία, Τέχνη, Ελπίδα», με περισσότερα από 150 έργα 90 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ελλάδα.

* Στις 8:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Κυδωνίας, βραδιά λόγου με τίτλο: «Φρόνιμοι και Νοικοκύροι… τον 21 ο αιώνα», διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δήμος Νέας Κυδωνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κυδωνίας «Το Ρόδο». Θα μιλήσουν: ο φιλόλογος και συγγραφέας Κίμωνας Φαραντάκης, με θέμα «Γράμμα στο Μανούσο» και ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Παπακωνσταντής με θέμα «Από την παράδοση στην παράβαση».

* Στις 9 μ.μ. στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου (Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως) βραδιά πολιτισμού αφιερωμένη στις χρυσές φωνές του ραδιοφώνου: Γιώργο Παπαστεφάνου, Αλέξη Κωστάλα, Γιάννη Πετρίδη και Λευτέρη Κογκαλίδη, διοργανώνει ο Δήμος Περιστερίου.

* Στις 10:30 μ.μ. στις Βρυξέλλες, δείπνο εργασίας των πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.