Κόσμος
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 10:02

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, το οποίο θα αξιώνει από τη Βαγδάτη να σταματήσει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και θα θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

H Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται ότι έχουν άρει τις αντιρρήσεις τους, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσέϊν με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας δεν θα σημάνει αυτομάτως και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης.

Πάντως, η Μόσχα δεν έχει κάνει σαφές ποια ακριβώς στάση θα τηρήσει, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι ουδείς μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένος με το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Η μόνη χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται να μην λάβει μέρος στη σχετική ψηφοφορία είναι η Συρία.

Με την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Ιράκ θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να παραδώσει κατάλογο με τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δήλωσε «αισιόδοξος» για την υιοθέτηση απόφασης για το Ιράκ απο τα Ηνωμένα Εθνη και πρόσθεσε ότι : «Είναι μια σκληρή απόφαση στην οποία γίνεται λόγος για σοβαρές συνέπειες, αν ο Σαντάμ Χουσέϊν συνεχίσει να περιφρονεί τον κόσμο και δεν αφοπλίζεται... πρέπει να δείξει στον κόσμο οτι αφοπλίζεται».

Ο Τζωρτζ Μπους επανέλαβε πάντως για μια ακόμα φορά ότι δεν θα διαστάσει να διατάξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ αν αυτό καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις. «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε στρατεύματα, αν καταστεί αναγκαίο για να αφοπλίσουμε τον Σαντάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους φίλους τους θα κινηθούν γρήγορα, με δύναμη, για να κάνουν τη δουλειά», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε : «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί από στρατιωτικής πλευράς για να επιτύχουμε».

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν το περασμένο 24ωρο στόχους της ιρακινής αντιαεροπορικής άμυνας στο νότιο Ιράκ. Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε απάντηση στις «εχθρικές ενέργειες», που έγιναν από την πλευρά των Ιρακινών εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών και επλήγησαν στόχοι κοντά στο Αλ Κουτ, 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης.

Η Βαγδάτη υποστήριξε από την πλευρά της ότι επιθέσεις είχαν στόχο «πολιτικές εγκαταστάσεις» και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις πολίτες στην επαρχία Ουασέτ.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέϊν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μιά «δίκαιη» στάση για να αποτραπεί n αμερικανική επίθεση. «Αν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειων και της Βρετανίας κατορθώσουν να επιτύχουν αυτά που θέλουν, ο κόσμος θα επιστρέψει σε ένα νέο δίκαιο, του νόμου του κακού που βασίζεται στην δύναμη και στην ευκαιρία αντί στο νόμο της αγάπης και της δικαιοσύνης», τόνισε ο Σαντάμ Χουσέϊν.