Κόσμος
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 22:34

Αποζημιώσεις 20 δισ. δολ. από την BP

Στη δημιουργία ενός ταμείου με κεφάλαιο 20 δισ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, συμφώνησε η BP, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας.

Στη δημιουργία ενός ταμείου με κεφάλαιο 20 δισ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, συμφώνησε η BP, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι τα χρήματα θα τοποθετηθούν τρίτη πλευρά, στην οποία θα ανατεθεί και η διαχείριση του ταμείου. Διευκρίνισε δε ότι το ποσό των 20 δισ. δολαρίων δεν θεωρείται πλαφόν ως προς τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

«Οι υποχρεώσεις της ΒΡ γι΄αυτή την κηλίδα είναι σημαντικές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η εταιρεία είναι ισχυρή και βιώσιμη.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η ΒΡ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στον Κόλπο του Μεξικού και στον αμερικανικό λαό», επεσήμανε ο κ. Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείαςζήτησε συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό για την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα δώσει φέτος μερίσματα στους μετόχους της.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της ΒΡ, Καρλ-Χέντρικ Σβάνμπεργκ δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει τους πολίτες που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα και θα αποκαταστήσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον.