Πολιτική
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 13:01

Κ. Τζαβάρας: Στόχος της Επιτροπής να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί

Στόχος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens είναι να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί και να ελεγχθούν οι κινήσεις λογαριασμών πολιτικών που είχαν θέσεις ευθύνης την επίμαχη περίοδο, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Ουδείς εξαιρείται από την έρευνα.

«Δεν υπάρχει βασιλική οδός για την αλήθεια, ή θα βρούμε την οδό που πηγαίνει στην καρδιά της αλήθειας, ή θα κάνουμε μερεμέτια», τόνισε σε δηλώσεις του στον Real Fm o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής για τη Siemens, Κώστας Τζαβάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι από την έρευνα της Επιτροπής δεν εξαιρείται κανείς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στο έγγραφο που κατέθεσε στην Εξεταστική, στο οποίο όπως είπε, καταγραφόταν η κατανομή της συνολικής μίζας σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Όπως εκτίμησε, το εν λόγω έγγραφο, που είναι εμπιστευτικό, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία, πρέπει να στηριχθεί η πρώτη έρευνα που αφορά τις μίζες που δόθηκαν σε υπηρεσιακά και πολιτικά πρόσωπα για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης 8002, μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens.

Με το έγγραφο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας, «η μητρική Siemens έδινε εντολή στους χειριστές των μαύρων ταμείων, να καταθέσουν ποσά», των οποίων το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 75 εκατομμύρια μάρκα.

Στόχος της Επιτροπής, υπογράμμισε, είναι να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και να ελεγχθούν οι κινήσεις λογαριασμών πολιτικών οι οποίοι την επίμαχη περίοδο είχαν θέσεις ευθύνης ή επιρροή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντίστοιχες πράξεις, ή άλλες πράξεις αγοράς χρηματιστηριακών προϊόντων.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, ένα από τα σημεία τα οποία καλείται να ερευνήσει η Επιτροπή, είναι ο τρόπος με τον οποίο ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τ. Μαντέλης, υπενθυμίζοντας ότι τοποθετήθηκε από τον Κ. Σημίτη σε αυτή τη νευραλγική θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, «όπου ουσιαστικά ασκούσε εποπτικό ρόλο στην εξέλιξη όλων των προγραμματικών συμφωνιών, που δεν ήταν δηλαδή μόνο του ΟΤΕ, ήταν του ΟΣΕ, ήταν του ΗΣΑΠ, ήταν του ΗΛΠΑΠ, αφού αρνήθηκε προηγούμενα ο κ Καστανίδης να κάνει το ίδιο εγχείρημα, χωρίς τις διασφαλίσεις της διαφάνειας, γι αυτό είχε ζητήσει να ιδρυθεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή προμηθειών του δημοσίου».