Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010 14:58

Πόσο πράσινα είναι τα βιοκαύσιμα;

Δύσκολα μπορούν τα βιοκαύσιμα να χαρακτηριστούν «βιώσιμα», δεδομένου ότι πολλές φορές αποψιλώνονται ολόκληρα δάση προκειμένου να απελευθερωθεί έκταση για την καλλιέργειά τους.

Δύσκολα μπορούν τα βιοκαύσιμα να χαρακτηριστούν «βιώσιμα», δεδομένου ότι πολλές φορές αποψιλώνονται ολόκληρα δάση προκειμένου να απελευθερωθεί έκταση για την καλλιέργειά τους. Στην προσπάθειά της να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο σύστημα πιστοποίησης των «πραγματικά» βιώσιμων βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με τον Τζαν Ρος, τον επικεφαλής του έργου για τη βιοενέργεια στην Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL), το νέο σύστημα της Κομισιόν αποτρέπει την αποψίλωση των δασών για την παραγωγή φοινικέλαιου ή κραμβέλαιου. Τα φυτά αυτά, όμως, θα καλλιεργηθούν στις εκτάσεις που μέχρι πρότινος καλλιεργούνταν σιτηρά. Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια των σιτηρών θα μεταφερθεί σε νέες περιοχές, οι οποίες θα δημιουργηθούν μετά την αποψίλωση δασών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου –που είναι ο τελικός στόχος των βιοκαυσίμων– δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται, σημειώνει η ολλανδική εφημερίδα Trouw.

Σύμφωνα με τον κ. Ρος, αυτό που χρειάζεται είναι να καταρτιστούν μοντέλα για την αξιολόγηση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Εάν υποτεθεί ότι όλα τα μοντέλα συνάδουν στο ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων οδηγεί στη συρρίκνωση των φυσικών οικοσυστημάτων, η Κομισιόν θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πρόβλημα. Μία πιθανή λύση θα ήταν η εντατικοποίηση των καλλιεργειών ούτως ώστε οι αγροτικές εκτάσεις να γίνουν πιο αποδοτικές. Εάν όμως αυτό συνεπάγεται τη χρήση περισσότερων τεχνητών λιπασμάτων, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση των εκπομπών.

Μια άλλη λύση είναι να αυξήσει η Ευρώπη τους στόχους μείωσης των εκπομπών ή να επιβραβεύει τις χώρες που δεν χρησιμοποιούν νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά βελτιώνουν την παραγωγικότητα, καταλήγει η εφημερίδα.