Κόσμος
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010 15:16

ΗΠΑ: Εκτελεστικό απόσπασμα για θανατοποινίτη στη Γιούτα

Ένας άνδρας καταδικασμένος σε θάνατο για φόνους οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα σε φυλακή της Γιούτα, στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αυτόν τον τρόπο στις ΗΠΑ εδώ και 14 χρόνια.

Ένας άνδρας καταδικασμένος σε θάνατο για φόνους οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα σε φυλακή της Γιούτα, στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αυτόν τον τρόπο στις ΗΠΑ εδώ και 14 χρόνια.

Ο θάνατός του Ρόνι Λι Γκάρντνερ διαπιστώθηκε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, αφού πυροβολήθηκε στο στήθος από πενταμελές εκτελεστικό απόσπασμα. Νωρίτερα είχε απορριφθεί η τελευταία από τις πολλές αιτήσεις για χάρη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενώ και ο κυβερνήτης της πολιτείας απέρριψε αίτηση για αναβολή της εκτέλεσης.

Ο εκτελεσθείς είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει, ενός δικηγόρου σε αίθουσα δικαστηρίου όπου εκδικαζόταν άλλη υπόθεση δολοφονίας με κατηγορούμενο τον Γκάρντνερ το 1985.

Είχε επιλέξει αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης πριν απαγορευθεί στη Γιούτα το 2004 και αντικατασταθεί από την θανατηφόρο ένεση.

Το εκτελεστικό απόσπασμα αποτελούνταν από πέντε εθελοντές αστυνομικούς. Το όπλο ενός από τους πέντε είχε άσφαιρα πυρά. Ο Γκάρντνερ ήταν δεμένος σε καρέκλα με κουκούλα στο κεφάλι ενώ στο στήθος του είχε τοποθετηθεί ένας στόχος. Αρνήθηκε να κάνει κάποια τελευταία δήλωση και πυροβολήθηκε από το απόσπασμα, σε απόσταση 7,6 μέτρων.

Το τελευταίο του γεύμα, που έφαγε την Τρίτη, αποτελείτο από κρέας, αστακό, μηλόπιτα, παγωτό και αναψυκτικό, ενώ τις δύο ημέρες πριν την εκτέλεση επέλεξε να νηστέψει «για πνευματικούς σκοπούς», σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι ο Γκάρντνερ είχε κακοποιηθεί ως παιδί και υπέφερε από ψυχική ασθένεια πριν τους φόνους, αλλά ότι είχε αλλάξει στη φυλακή.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η εκτέλεση του Γκάρντνερ είναι άλλο μία περίσταση της «βάρβαρης, αυθαίρετης και χρεοκοπημένης πρακτικής της θανατικής ποινής».