Πολιτική
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 11:00

Διευκρινίσεις και αλλαγές για να καμφθούν οι αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ

Προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιδράσεις εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό καταβάλλει ο υπουργός Εργασίας. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός της ημέρας για γνωμοδότηση το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις. Δεύτερη συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατατίθεται την Τετάρτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει την Τρίτη για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός της ημέρας για γνωμοδότηση το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Και ενώ ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής επί του επίμαχου Π.Δ. -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση- στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο για το περιεχόμενο αυτών καθ' εαυτών των νομοθετημάτων, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το υπουργείο Εργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι αναπτύσσεται προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών του Κινήματος -οι οποίοι είναι και οι άμεσοι δέκτες των λαϊκών αντιδράσεων- αλλά ταυτόχρονα απορρίπτει με οργή πληροφορίες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αυστηρή προειδοποίηση Παπανδρέου» και έφεραν τον πρωθυπουργό να δηλώνει «εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές». «Αλλο πράγμα ο προβληματισμός κι άλλο οι ακραίες εκτιμήσεις και τα σενάρια που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα αληθείας», επισήμαιναν.

Προηγήθηκε κύμα φημολογιών σχετικά με την αντιμετώπιση των αντιδράσεων εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με το Μαξίμου να διαμηνύει πως η κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι αυτονόητη. Στο τραπέζι φέρεται να έπεσε ακόμα και η πρόταση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν περάσουν οι δύο κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε την Κυριακή να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να καμφθούν οι αντιδράσεις, εκτός από την παρουσία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει μία ακόμα συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- η πρώτη έγινε την Παρασκευή.

«Όποιος διαφωνεί δεν σημαίνει ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση»

«Δεν πρέπει να υπάρχει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης, ούτε αυτό σημαίνει πως όποιος διαφωνεί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση», παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα σε βάρος της χώρας», οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται περί πρόωρων εκλογών.

Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, γι αυτό οποιαδήποτε ρύθμιση που την καταργεί, θα πέσει ως αντισυνταγματική και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Υπάρχει το μνημόνιο αλλά υπάρχει και το Σύνταγμα της χώρας και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνταγματικές διατάξεις», τόνισε και επεσήμανε ότι στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και της διαιτησίας υπάρχει κόκκινη γραμμή, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Εργασίας να αναζητήσει τρόπο, προκειμένου αυτά τα πεδία να μην συμπεριληφθούν σε καμία διάταξη.

Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως είπε, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, κάνουν λάθος που δεν συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ θεώρησε ελάσσονα τα ζητήματα των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

«¶κουσα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει νομιμοποιητική βάση γι αυτά που παίρνει ως αποφάσεις – κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί βγήκε με ένα άλλο πρόγραμμα και ένα άλλο πρόγραμμα αναγκάστηκε από τα πράγματα να εφαρμόσει, αλλά ξέρετε πολλές φορές προέχει το συμφέρον της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου.

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση φυγομαχεί επιλέγοντας την οδό των Π.Δ.

«Η κυβέρνηση, φοβούμενη ακόμη και τη συζήτηση εντός της Βουλής, επέλεξε την οδό των Προεδρικών διαταγμάτων. Είναι φανερό πως φυγομαχεί. Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγανάκτηση και την κοινωνική δυσαρέσκεια», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.