Στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει ο υπουργός Εργασίας το Π.Δ. για τα εργασιακά. «Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές ... να πάνε όλα στη Βουλή», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας στις επικρίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί το υπουργείο στο θέμα.
Τη συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές ... να πάνε όλα στη Βουλή», φέρεται να δήλωσε, απαντώντας στις επικρίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί το υπουργείο στο θέμα.
Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με αντικείμενο τις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος είχε σήμερα την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αυτή την φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ εντός της ημέρας αναμενόταν η αποστολή του επίμαχου Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση.
Και ενώ ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής επί του Προεδρικού Διατάγματος -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση- στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο για το περιεχόμενο αυτών καθ' εαυτών των νομοθετημάτων, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το υπουργείο Εργασίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι αναπτύσσεται προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών του Κινήματος -οι οποίοι είναι και οι άμεσοι δέκτες των λαϊκών αντιδράσεων- αλλά ταυτόχρονα απορρίπτει με οργή πληροφορίες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αυστηρή προειδοποίηση Παπανδρέου» και έφεραν τον πρωθυπουργό να δηλώνει «εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές». «Αλλο πράγμα ο προβληματισμός κι άλλο οι ακραίες εκτιμήσεις και τα σενάρια που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα αληθείας», επισήμαιναν.
Προηγήθηκε κύμα φημολογιών σχετικά με την αντιμετώπιση των αντιδράσεων εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με το Μαξίμου να διαμηνύει πως η κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι αυτονόητη. Στο τραπέζι φέρεται να έπεσε ακόμα και η πρόταση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν περάσουν οι δύο κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε την Κυριακή να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ.
Γ. Πεταλωτής: Οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν
Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών ρυθμίσεων στο νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μετά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.
«Η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν».
«Εάν υπάρχουν και όποια περιθώρια για βελτίωση αυτών των ρυθμίσεων, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα τα εξαντλήσει», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Ό,τι έρθει στη Βουλή, ό,τι ψηφιστεί ή ό,τι νομοθετηθεί με οποιαδήποτε μορφή θα είναι με βάση το μνημόνιο».
Ερωτηθείς εάν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος απολαμβάνει της πλήρους στήριξης από την κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι αυτό είναι σαφέστατο και σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό και την κυβέρνηση.
«Ο αρμόδιος υπουργός σε όλα τα ζητήματα λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ακόμα πως «δεν ερχόμαστε να κόψουμε αποζημιώσεις όπως λέγεται» και ότι «δεν υπάρχει 50% περικοπή αποζημιώσεων, αλλά υπάρχει ζήτημα μιας νέας βάσης στις εργασιακές σχέσεις που θα προστατεύει τον εργαζόμενο αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς την οποία δεν υπάρχει εργασία».
«Στο πλαίσιο του δυνατού και της χρονικής συγκυρίας έχουμε και βάζουμε τις αρχές μας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διασφάλιση της εργασίας και η προστασία των εργαζομένων», κατέληξε.
«Όποιος διαφωνεί δεν σημαίνει ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση»
«Δεν πρέπει να υπάρχει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης, ούτε αυτό σημαίνει πως όποιος διαφωνεί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση», παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα σε βάρος της χώρας», οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται περί πρόωρων εκλογών.
Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, γι αυτό οποιαδήποτε ρύθμιση που την καταργεί, θα πέσει ως αντισυνταγματική και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Υπάρχει το μνημόνιο αλλά υπάρχει και το Σύνταγμα της χώρας και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνταγματικές διατάξεις», τόνισε και επεσήμανε ότι στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και της διαιτησίας υπάρχει κόκκινη γραμμή, καλώντας παράλληλα τον υπουργό Εργασίας να αναζητήσει τρόπο, προκειμένου αυτά τα πεδία να μην συμπεριληφθούν σε καμία διάταξη.
Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των εργαζομένων, οι οποίοι, όπως είπε, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, κάνουν λάθος που δεν συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ θεώρησε ελάσσονα τα ζητήματα των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
«¶κουσα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει νομιμοποιητική βάση γι αυτά που παίρνει ως αποφάσεις – κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί βγήκε με ένα άλλο πρόγραμμα και ένα άλλο πρόγραμμα αναγκάστηκε από τα πράγματα να εφαρμόσει, αλλά ξέρετε πολλές φορές προέχει το συμφέρον της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου.
Mιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας και Πάνος Κουρουμπλής ζήτησαν διορθώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως στο διάταγμα υπάρχουν ρυθμίσεις που ξεπερνούν ακόμα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με την υπογραφή του μνημονίου με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα για τη λειτουργία του οργανισμού διαιτησίας μεσολάβησης, στο θέμα της προειδοποίησης σχετικά με τις απολύσεις καθώς και στη διευκόλυνση που, όπως ανέφερε, παρέχεται στον εργοδότη για γρηγορότερες και φθηνότερες απολύσεις σε συνδυασμό με την πρόσληψη νέων με μισθό σημαντικά κατώτερο από αυτό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως αυτή η ρύθμιση θα δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που θα μένουν στην επιχείρηση αφού ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει παλαιότερους εργαζομένους για να προσλαμβάνει νέους.
«Αυτό που βλέπουμε είναι η ανάγκη να υπάρχουν βελτιώσεις ώστε να υπάρξει συμβατότητα του προεδρικού διατάγματος με το Σύνταγμα και να δημιουργηθεί ανταγωνιστικότητα χωρίς την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του κ. Πρωτόπαπα, ο οποίος εκτίμησε πως υπάρχει περιθώριο για σημαντικές βελτιώσεις υπέρ του κόσμου της εργασίας. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εστίασε στο θέμα της διαιτησίας, της προειδοποίησης για την απόλυση και στον εισαγωγικό στην αγορά εργασίας μισθό:
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει καθόλου υποχρεωτική διαιτησία στην Ελλάδα που δεν έχουμε κουλτούρα εύκολης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα πρέπει να υπάρχει ο θεσμός της υποχρεωτικής διαιτησίας. Είτε θα πρέπει να μπορούν να προσφύγουν και τα δύο μέρη, είτε αν το ένα μέρος αρνηθεί την πρόταση του μεσολαβητή, το άλλο να μπορεί να πάει στην υποχρεωτική διαιτησία. Επίσης υπήρχε η πρόταση να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποιήσης είτε στο 6μηνο είτε παραπάνω. Αναμφίβολα το σημερινό όριο είναι χαμηλό και ανοίγει ορέξεις για απολύσεις. Το τρίτο είναι ο εισαγωγικός μισθός που μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα συνταγματικότητας. Θα πρέπει στο χέρι ο νέος άνθρωπος να παίρνει όσα παίρνει και ο άλλος. Δε μπορεί από τα 700 να πάμε στα 500. Βέβαια μπορεί το κράτος να καλύψει τη διαφορά. Αν ο υπουργός στην τοποθέτησή του στη βουλή δεσμευθεί για αυτό, νομίζω ότι αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί. Το τελευταίο είναι τα αντικίνητρα για την απόλυση των ηλικιωμένων ανθρώπων».
Ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε πως όλα αυτά τα ζητήματα «δεν μπορεί να παραγάγουν πολιτικές εξελίξεις» καθώς και πως η κυβέρνηση «θα σταθεί θετικά».
Ανάλογες, αν και πιο αιχμηρές, ήταν οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή. Σημειώνοντας πως «δεν είμαστε προϊόντα του πολιτικού θερμοκηπίου ούτε μιας λογικής που λέει yes men» καθώς και πως «είμαστε σε μια παράταξη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε και αυτόνομες προσωπικότητες για να κρίνουμε», διατύπωσε έντονες επικρίσεις για το ζήτημα της διαιτησίας: «Οι μόνοι που πιέζουν για την κατάργηση της διαιτησίας από τον εργαζόμενο ήταν το τραπεζικό σύστημα. Δε θα τα διαθέσουμε όλα στο βωμό του τραπεζικού συστήματος αφού υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε ένα καθεστώς βελούδινης σκλαβιάς».
Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη πως το προεδρικό διάταγμα χωλαίνει και νομικά, επισημαίνοντας πως για να προωθηθεί χρειάζεται ρητή διάταξη στο νόμο που δεν υπάρχει στο μνημόνιο.
Επικρίσεις από τη ΝΔ
Από πλευράς ΝΔ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης αν και σημείωσε πως το κόμμα του είναι υπέρ των αλλαγών ως προς την ελαστικοποίηση των εργασιακών θεμάτων, τάχθηκε κατά «των τόσο γρήγορων αλλαγών». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΝΔ θεωρεί πως οι αλλαγές αυτές είναι καλύτερο να γίνονται σε εποχές ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να μη ανακύκλωση στην αγορά εργασίας: «Όταν κάνεις απολύσεις λόγω κόστους, η επιχείρηση δε μπορεί να προσλάβει άλλον άνθρωπο. Ο φόβος των εργαζομένων σήμερα είναι αυτός. Αυτό δεν είναι το πνεύμα της ελαστικοποίησης της εταιρείας. Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει σωστά το πνεύμα αυτού που πάει να περάσει».
Αλ. Παπαρήγα: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο
Σε συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γενικής γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε να μην υπογράψει το επίμαχο Π.Δ. για τα εργασιακά και καλέσε την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αναλάβει τις ευθύνες της http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833240 .
ΣΥΝ: Η κυβέρνηση φυγομαχεί επιλέγοντας την οδό των Π.Δ.
«Η κυβέρνηση, φοβούμενη ακόμη και τη συζήτηση εντός της Βουλής, επέλεξε την οδό των Προεδρικών διαταγμάτων. Είναι φανερό πως φυγομαχεί. Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγανάκτηση και την κοινωνική δυσαρέσκεια», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.
Υπόμνημα ΓΣΕΕ στο ΣτΕ
Εν τω μεταξύ η ΓΣΕΕ απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις που -όπως υποστηρίζει- αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833234 .