Κόσμος
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2002 21:57

Μέχρι τις 15/11 η Βαγδάτη πρέπει να δηλώσει αν αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ

Στις 15 Νοεμβρίου 2002 λήγει η προθεσμία για την ιρακινή κυβέρνηση για να δηλώσει αν αποδέχεται την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του ιρακινού οπλοστασίου.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2002 είναι η τελευταία προθεσμία για την Βαγδάτη να παρουσιάσει μία «δήλωση, ακριβή και πλήρη, για όλες τις πτυχές των ιρακινών προγραμμάτων τελειοποίησης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων».

Μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου του 2002 η Επιτροπή Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (COCOVINU) και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ) πρέπει να έχουν αρχίσει τις επιθεωρήσεις.

Εως τις 21 Φεβρουαρίου του 2003, θα πρέπει να έχουν ενημερώσει για το περιεχόμενο των αποστολών τους το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση μη πλήρους συμμόρφωσης του Ιράκ με τις υποχρεώσεις του στον τομέα του αφοπλισμού, θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις», αφού προηγουμένως συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφάλειας.

Στην περίπτωση κατά την οποία τηρείται το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων, οι επικεφαλής τόσο της COCOVINU όσο και της AIEA θα ενημερώνουν γραπτώς το Συμβούλιο Ασφάλειας κάθε 120 μέρες.