Πολιτική
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 07:31

Λύση για το Κυπριακό. Στις 5 μ.μ. η αντίστροφη μέτρηση

Διπλωματική κινητικότητα και έντονο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδας, έχει πυροδοτήσει η επίδοση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα.

Πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το Κυπριακό, επεσήμανε ότι θα ήταν σημαντικό εάν έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, βρισκόταν λύση. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να είναι συμβατό με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο Γαλύκο Κληρίδη.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής. Με δηλώσεις του το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει διαπραγμάτευση επί του σχεδίου, ενώ μέχρι τώρα τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίαζαν το σχέδιο με το διπλωματικό χαρακτηρισμό «take it or leave it», δηλαδή, συνολική απόρριψη ή αποδοχή των προτάσεων Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κόφι Ανάν επιδιώκει δεσμευτική απάντηση ή και λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου, οπότε κρίνεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί στην Αθήνα και την Κύπρο, η βιωσιμότητα του σχεδίου Ανάν, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει εναλλαγλή στην προεδρία και την πρωθυπουργία, συσχετισμούς στο υπουργικό συμβούλιο και επιστροφή των προσφύγων.

Χθες η κρατική τηλεόραση της Κύπρου μετέδωσε σημεία του σχεδίου. Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο Κόφι Ανάν, προτείνει τρία εναλλακτικά συστήματα άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν προβλέπεται χάρτης με σαφή οριοθέτηση, αλλά θα τεθούν δύο κριτήρια. Το ποσοστό του εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα κυμαίνεται από 27% έως 30%, ενώ θα επιστρέψει έως και το 40% των προσφύγων υπό ελληνική διοίκηση, με βάση απογραφή του 1960.

Στο θέμα της ασφάλειας, προβλέπεται η εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης, παραμένει όμως το δικαιώμα επέμβασης της Συνθήκης Ζυρίχης, ενώ στο κείμενο του Κόφι Ανάν προτείνεται και μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων. Το πολυσέλιδο σχέδιο καλεί τις δύο πλευρές να τοποθετηθούν τελεσίδικα εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν τις προτάσεις ως βάσεις λύσης. Εάν επιτευχθεί μια τέτοια κατ' αρχήν συμφωνία, θα τεθεί σε ισχύ η ρήτρα του σχεδίου για αυτοεφαρμοζόμενη λύση. Σε περίπτωση διαφωνιών στην Κοπεγχάγη, ο Κόφι Ανάν, θα καθορίσει ο ίδιος τελεσίδικα της λύσης.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο, είναι η τοποθέτηση του συμβούλου του Γλαύκου Κληρίδη και γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δύο κράτη, η διάσπαση της κυριαρχίας και ο θάνατος της κυπριακής δημοκρατίας.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash δήλωσε ότι προσφέρεται μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού και συμπλήρωσε ότι για όλα τα σημεία του σχεδίου θα υπάρξει διαπραγμάτευση.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι για πρώτη φορά Αθήνα και Λευκωσία έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν κάποια από τα δεδομένα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή. Ο Γεράσιμος Αρσένης τόνισε μέσω του σταθμού, ότι ο ελληνισμός πρέπει να πει το μεγάλο «όχι» και να αποσυνδέσει το σχέδιο λύσης από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαλινάκης, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να πούμε εκ των προτέρων «ναι» ούτε «όχι» στο προτεινόμενο σχέδιο λύσης και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να πετύχουμε όσο το μεγαλύτερο δυνατόν συναίνεση στην Ελλάδα για να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια η Κύπρος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντενίς Μπαϊκάλ, εξέφρασε τον φόβο ότι το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, περιέχει απαράδεκτα στοιχεία για την τουρκική πλευρά.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χίλμιος Κόκ, δήλωσε μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Στις 18 του μηνός τέλος, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο νικητής των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος ματαίωσε τελικά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.