Πολιτική
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 21:30

Προσφυγή δικαστικών στο ΣτΕ κατά της επιλογής δύο αντιπροέδρων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος και Χ. Ράμμος κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του υπουργικού συμβουλίου αναφορικά με την επιλογή δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος και Χ. Ράμμος κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του υπουργικού συμβουλίου.

Ζητούν να ακυρωθεί η από 28.4.2010 απόφαση του τελευταίου (υπουργικού συμβουλίου) με την οποία προεπιλέγησαν οκτώ συνάδελφοί τους, μερικοί εκ των οποίων είναι και νεότεροί τους, για την κάλυψη δύο θέσεων αντιπροέδρων του ΣτΕ, σύμφωνα με το νέο σύστημα επιλογής που προβλέπει ο Ν. 3841/2010 (μέσω Βουλής).

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης προεπιλέγει δικαστές για τις κενές θέσεις και τον σχετικό πίνακα τον διαβιβάζει στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τα πρόσωπα που προτείνονται. Η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.

Οι δύο σύμβουλοι υποστηρίζουν πως το Σύνταγμα επιτάσσει η επιλογή των προς προαγωγή δικαστών να γίνεται «άπαξ και όχι σε αλληλοδιάδοχα στάδια από το υπουργικό συμβούλιο».

Αναφέρουν ακόμη ότι ο νέος τρόπος επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, των Γενικών Επιτρόπων Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι αντίθετος στο άρθρο 90 του Συντάγματος, όπως αντίθετος στις ίδιες συνταγματικές διατάξεις είναι και ο Ν. 3841/2010.

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για τις προαγωγές στις ανώτατες βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αναφορικά με τον ένα από τους οκτώ προεπιλεγέντες υποψηφίους, τον σύμβουλο Επικρατείας, Μιχάλη Βηλαρά, οι δύο συνάδελφοί του, υποστηρίζουν ότι δεν έχει συμπληρώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο τριετή θητεία στο βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας, προκειμένου να μπορεί να προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου. Και αυτό γιατί, βρισκόταν από το 1998 μέχρι πρόσφατα που προήχθη σε σύμβουλο εκτός των οργανικών θέσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω των θέσεων που κατείχε νόμιμα σε θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρωτοδικείο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ