Πολιτική
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 10:54

Στην Επιτροπή Οικονομικών το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων

Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ολομέλεια το σχ.ν. του υπ. Δικαιοσύνης για τη Διασυνοριακή Πτώχευση.

Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833289 . Στην Ολομέλεια το σχ.ν. του υπ. Δικαιοσύνης για τη Διασυνοριακή Πτώχευση.

Η ενημέρωση αφορά το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου «Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου».

Υπενθυμίζεται ότι το ν/σ προβλέπει την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται (για άνδρες και γυναίκες) στα 65 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο 1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο 1983 και μετά.

Μαζί με την εξίσωση των ορίων ηλικίας το νομοσχέδιο ρυθμίζει στο πρώτο του μέρος και μία σειρά α πό εκκρεμότητες που αφορούν το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τις χήρες εργαζομένων του Δημοσίου, τις ανύπαντρες θυγατέρες αλλά και τη διαδοχική ασφάλιση.

Παράλληλα καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2005 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η βασική και αναλογική σύνταξη, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Προσαρμογή του Ελληνικού Δικαίου στο πρότυπο νόμου του έτους 1997 για τη «Διασυνοριακή πτώχευση» της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και άλλες διατάξεις».

Συζητείται επίσης το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία».