«Το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει» και με το νομοσχέδιο για την αναβάθμισή του κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, δήλωσε η υπουργός Υγείας.
«Το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει» και με το νομοσχέδιο για την αναβάθμισή του κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Αυτό τόνισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Πρόσθεσε πως στόχος είναι «η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η αναβάθμιση και στήριξή του, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων που μέχρι σήμερα έφευγαν προς τον ιδιωτικό τομέα».
Ωστόσο, δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έκανε λόγο για έκθεση ιδεών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων, ο ΛΑΟΣ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.
Η υπουργός Υγείας εστίασε στη δυνατότητα που θα έχει το ΕΣΥ να συνάπτει, σε κεντρικό επίπεδο, συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πελάτες τους από τα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους.
Όπως εξήγησε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Με τη δαπάνη θα επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.
Εκτίμησε συγκεκριμένα ότι ένα 10% με 20% των πόρων που έφευγαν προς τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς θα καλύπτουν πλέον τη λειτουργία των ολοήμερων δημόσιων νοσοκομείων και αυτό, όπως ανέφερε, θα υπέρ και των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.
Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια καλή «μαγιά» 20-25 νοσοκομείων που συντεταγμένα θα μπορούσαν από αύριο κιόλας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ολοήμερης λειτουργίας τους.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.
Ακόμη επέρχονται αλλαγές στο καθεστώς των εφημεριών, με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.
Θεσπίζεται ακόμη βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.
Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης δυνατότητα κάλυψης επιτακτικών αναγκών απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών από στρατιωτικούς γιατρούς ή υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, απόσπαση προς την περιφέρεια για συνυπηρέτηση συζύγων ιατρών του τακτικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του ΕΣΥ και καθιέρωση καθηκοντολογίου σε νοσηλευτές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ