Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 20:44

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε ο στρατηγός Μακρίσταλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλει Μακρίσταλ, μετά τα επικριτικά σχόλια του τελευταίου για την κυβέρνηση Ομπάμα στο περιοδικό «Rolling Stone», όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Στάνλει Μακρίσταλ, μετά τα επικριτικά σχόλια του τελευταίου για την κυβέρνηση Ομπάμα στο περιοδικό «Rolling Stone».

Προέτρεψε δε την αμερικανική Γερουσία να εγκρίνει αμέσως την αντικατάστασή του από τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.

Στο ενδιάμεσο την ηγεσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα αναλάβει προσωρινά ο Βρετανός στρατηγός Νικ Πάρκερ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ομπάμα, η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται στο Αφγανιστάν.

«Ο πόλεμος είναι σοβαρότερος από οποιονδήποτε άνδρα ή γυναίκα, είτε ιδιώτη είτε στρατηγό είτε πρόεδρο. Και όσο δύσκολο και εάν είναι να χάσουμε το στρατηγό Μακρίσταλ πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση για την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά από την 30λεπτη συνάντηση που είχε με το στρατηγό Μακρίσταλ.

Η απομάκρυνση του στρατηγού Μακρίσταλ «είναι η σωστή ενέργεια για την αποστολή μας στο Αφγανιστάν, για το στρατιωτικό μας και για τη χώρα μας», επεσήμανε.

Καταλήγοντας και αφού εξήρε τη στρατιωτική καριέρα του στρατηγού Μακρίσταλ σημείωσε ότι η απομάκρυνσή του δεν σχετίζεται με τις ύβρεις του στρατηγού κατά ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα.