Πολιτιστικά
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010 07:35

Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας

«Τοy story 3»

Η ενηλικίωση-

H ταινία με μια ματιά: Ο ¶ντι μεγάλωσε και τα παλιά του παιχνίδια πρέπει να βρουν ένα νέο ρόλο. Ο Γούντι, ο Μπαζ, η Μπάρμπι , το Ζαμπόν και η υπόλοιπη παρέα καταλήγουν στο νηπιαγωγείο Ηλιαχτίδα, αντιμέτωποι με αδέξια νήπια και έναν αρκούδο-δικτάτορα.

«Τοy story 3»

Η ενηλικίωση

H ταινία με μια ματιά: Ο ¶ντι μεγάλωσε και τα παλιά του παιχνίδια πρέπει να βρουν ένα νέο ρόλο. Ο Γούντι, ο Μπαζ, η Μπάρμπι , το Ζαμπόν και η υπόλοιπη παρέα καταλήγουν στο νηπιαγωγείο Ηλιαχτίδα, αντιμέτωποι με αδέξια νήπια και έναν αρκούδο-δικτάτορα.

Ένα τρυφερό αντίο στην ανέμελη παιδική ηλικία αποτελεί η περιπέτεια κινουμένων σχεδίων «Τοy Story 3». Η δημιουργική ομάδα πίσω από τις ταινίες «Τοy Story 1» και «Τοy Story 2» επιστρέφει με μια νέα 3D παραγωγή για να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο μια πετυχημένη κινηματογραφική τριλογία. Χιούμορ, συγκίνηση και σασπένς σε πολύχρωμο φόντο.

Ο σκηνοθέτης Τζον Λάσιτερ, ο σεναριογράφος ¶ντριου Στάντον και η παραγωγός Ντάρλα ¶ντερσον ξαναπιάνουν το νήμα της αρχικής ιστορίας, έχοντας και πάλι ως πυξίδα το παιδικό βλέμμα που ζωντανεύει έναν υπέροχο κόσμο φαντασίας και περιπέτειας. Το «Τοy Story 3» έχει γλυκόπικρη γεύση καθώς τα παιχνίδια αποχωρούν από τη στοργική αγκαλιά του νεαρού πλέον ιδιοκτήτη τους για να ανακαλύψουν τη νέα τους ταυτότητα σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Η μοναξιά και ο φόβος επισκέπτονται τα παλιά αγαπημένα παιχνίδια, τον σερίφη Γούντι, τον Μπαζ, τον Κύριο Πατάτα και τους υπόλοιπους αγαπημένους χαρακτήρες. ¶λλωστε αυτά τα δύο αισθήματα δεν μας συνοδεύουν συχνά στις μεταβατικές περιόδους της ζωής μας;

Όπως ο αρχικός ιδιοκτήτης τους, τα παιχνίδια προσπαθούν να ανακαλύψουν το δικό τους ρόλο σε μια ρευστή πραγματικότητα που κρύβει προκλήσεις αλλά και κινδύνους. Από το γνώριμο σπίτι του ¶ντι βρίσκονται ξαφνικά στο νηπιαγωγείο «Ηλιαχτίδα» αντιμέτωπα με αδέξια νήπια και έναν αρκούδο-δικτάτορα που μυρίζει φράουλα, τον Λότσο. Οι φίλοι μας δεν θα το βάλουν κάτω: θα προσπαθήσουν να αποδράσουν από το νηπιαγωγείο-Αλκατράζ, θα γνωρίσουν την τέχνη της αποπλάνησης και του φλερτ, θα τσακωθούν και θα συμφιλιωθούν μέχρι να ανακαλύψουν την ευτυχία σε ένα νέο παιδικό χαμόγελο.

Κι όσο για τον Κακό της ιστορίας, τον κυνικό, μηδενιστή αρκούδο με το αθώο πρόσωπο, απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα του πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει κάποιος όταν πληγωθεί ο εγωισμός του.

Το «Τοy story 3» δεν είναι απλώς μια εκπληκτική ταινία για παιδιά. Απευθύνεται εξίσου και στους γονείς τους, γιατί αγγίζει τον βαθύτερο φόβο τους: το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς», τη στιγμή της οριστικής αποχώρησης των παιδιών από την οικογενειακή εστία. Η «παιχνιδιάρικη» τριλογία ολοκληρώνεται με την ομαλή μετάβαση όλων των χαρακτήρων στον κόσμο της ενηλικίωσης. Έναν κόσμο χωρίς τις παλιές βεβαιότητες αλλά με νέες δυνατότητες και προοπτικές.

Στην ταινία ακούγονται οι φωνές των Τομ Χανκς, Τιμ ¶λεν, Τζόαν Κιούζακ, Νεντ Μπίτι, Ντον Ρικλς, Μάικλ Κίτον, Τζον Ράτζενμπεργκερ, Γούπι Γκόλντερμπεργκ. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι ¶λκης Κούρκουλος, Ελεονώρα Μελέτη, Μιχάλης Μαρίνος, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Λιάντος.

H ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Αudiovisual και σε 3D.

«Τελευταίος προορισμός»

Η ζωή αντιγράφει τη λογοτεχνία

H ταινία με μια ματιά: Ο νεαρός Ομάρ Ραζάγκι κερδίζει μια υποτροφία για να γράψει την επίσημη βιογραφία του Λατινοαμερικάνου συγγραφέα Ιούλιου Γκαντ. Η οικογένειά του όμως αρνείται να του παραχωρήσει εξουσιοδότηση. Με προτροπή της φιλόδοξης συντρόφου του, Ντίαρντρι, ο Ομάρ ταξιδεύει στην Ουρουγουάη για να τους αλλάξει γνώμη. Εκεί θα γνωρίσει την αντισυμβατική οικογένεια του αυτόχειρα συγγραφέα που αποτελείται από τον ομοφυλόφιλο αδελφό του ¶νταμ, τη σύζυγό του Κάρολαϊν, την ερωμένη του ¶ρντεν και την κόρη της Πόρσια. Η παραμονή του Ομάρ στην ατμοσφαιρική, απομονωμένη βίλα των Γκαντ θα αλλάξει την οπτική του για τον έρωτα και τη ζωή.

Η νέα ταινία του Τζέιμς ¶ιβορι δημιουργεί την αίσθηση μιας επικείμενης έκρηξης η οποία όμως αναβάλλεται συνεχώς πίσω από υπονοούμενα, φαρμακερές ματιές και ψυχρούς υπολογιστικούς συμβιβασμούς. Οι κωμικές πινελιές της βραβευμένης σεναριογράφου Ρουθ Πρόουερ Τζαμπβάλα πάνω σε ένα ψυχολογικό καμβά, υποστηρίζονται από τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών: ο ¶ντονι Χόπκινς στο ρόλο του εστέτ ομοφυλόφιλου ¶ρντεν , η Λόρα Λίνεϊ ως πικρόχολη, αριστοκρατική χήρα και η αξιοπρόσεκτη Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, η οποία ερμηνεύει την κυριαρχική και τελειομανή Ντίαρντρι, μας δίνουν τις καλύτερες στιγμές του φιλμ. Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Πίτερ Κάμερον.

Ο Ομάρ Ραζάγκι ( στο ρόλο ο Ομάρ Μετβάλι) υποκαθιστά τον αινιγματικό Ιούλιο Γκαντ ως νέο μήλον της έριδος ανάμεσα στις γυναίκες του περίεργου αυτού κοινοβίου. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται επίσης όλες οι προσδοκίες των κληρονόμων του Γκαντ να απελευθερωθούν από τη δυσάρεστη συνύπαρξη που τους έχουν επιβάλλει τα οικονομικά τους προβλήματα.

Ο ¶νταμ σκοπεύει να παραχωρήσει την απαραίτητη οικονομική ανεξαρτησία στον εραστή του Πιτ, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μακριά του. Η Κάρολαϊν ονειρεύεται με το πάθος μιας τσεχωφικής ηρωίδας την καλλιτεχνική ζωή της Νέας Υόρκης. Η ανασφαλής ¶ρντεν (Σαρλότ Γκενσμπούργκ) βλέπει στο πρόσωπο του ελκυστικού βιογράφου τη δυνατότητα ενός νέου ερωτικού πάθους.

Ο Τζέιμς ¶ιβορι δημιουργεί μια γοητευτική ατμόσφαιρα παρακμής στο απομονωμένο κτήμα των Γκαντ, βασιζόμενος στις εκλεκτικές συγγένειες της πραγματικότητας με τη λογοτεχνία. Ο μύθος του αυτόχειρα συγγραφέα Ιούλιου Γκαντ στοιχειώνει τις σκέψεις των πρωταγωνιστών ως το απόλυτο αίνιγμα.

Ο Ομάρ καλείται να αναμετρηθεί με τη μνήμη ενός ανθρώπου που θαυμάζει, ενώ από την άλλη πλευρά αναζητά τη δική του ταυτότητα μακριά από τις φιλοδοξίες και τις προβολές των υπόλοιπων χαρακτήρων. Ο «Τελευταίος προορισμός» είναι μια ιδιότυπη ρομαντική κομεντί γυρισμένη με αργούς ρυθμούς και υπόγειες εντάσεις .

Πρωταγωνιστούν οι ¶ντονι Χόπκινς, Λόρα Λίνεϊ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Χιρογιούκι Σανάντα, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Νόρμα Αλεάνδρο.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Village Films.

«Από το Παρίσι με αγάπη»

Δύο πράκτορες, μια πόλη

H ταινία με μια ματιά: Ο Τζέιμς Ρις, διπλωματικός ακόλουθος στην Αμερικάνικη πρεσβεία στο Παρίσι και ασκούμενος πράκτορας της CIA, φιλοδοξεί να ανέλθει στα ανώτερα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών. Η ευκαιρία του παρουσιάζεται όταν του αναθέτουν να συνεργαστεί με τον ανορθόδοξο πράκτορα Τσάρλι Γουόξ, οποίος έρχεται στη Γαλλία για ματαιώσει το τρομοκρατικό σχέδιο φανατικών ισλαμιστών.

Αν δεν έβλεπε κανείς τα ονόματα των συντελεστών, δηλαδή των σεναριογράφων Λικ Μπεσόν και ¶ντι Χασάκ και του σκηνοθέτη Πιερ Μορέλ, θα ορκιζόταν ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή παραγωγή αλλά για μια καθαρόαιμη χολιγουντιανή περιπέτεια, με γρήγορους ρυθμούς και κοφτό μοντάζ.

Ο τίτλος της ταινίας μας παραπέμπει στην γνωστή κατασκοπική περιπέτεια με τον Τζέιμς Μποντ του Τέρενς Γιανγκ. Μόνο που ο Τσάρλι Γουόξ (Τζον Τραβόλτα) δεν έχει τη φινέτσα του διάσημου βρετανού πράκτορα, αλλά είναι ένας κυνικός, άξεστος και παράτολμος Αμερικανός κομάντο που βάζει τον συνεργάτη του να τριγυρνάει στο Παρίσι κρατώντας ένα κινέζικο βάζο με κόκα. Οι κακοί του Ψυχρού Πολέμου έχουν μεταμορφωθεί σε Ισλαμιστές τρομοκράτες: Πακιστανοί μετανάστες ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» για τη χρηματοδότηση του τρομοκρατικού δικτύου, ενώ στο πλαίσιο μπαίνει και η κινεζική μαφία.

Ο Τζον Τραβόλτα είναι απολαυστικός στο ρόλο του Τσάρλι Γουόξ, παρότι στο σενάριο συναντάμε αρκετά κλισέ. Ο Τζόναθαν Ρις Μάγιερς ερμηνεύει αρκετά πειστικά τον ατσαλάκωτο και ανυποψίαστο νεαρό συνεργάτη του Γουοξ, ο οποίος προσγειώνεται σε έναν κόσμο που θυμίζει σκάκι: οι εχθροί δεν αλλάζουν στρατόπεδο. Η πλοκή σχολιάζει επιφανειακά το μεταφυσικό υπόβαθρο της Ισλαμικής Τρομοκρατίας, ενώ δεν λείπουν ως κατασκοπικό αξεσουάρ και οι «μοιραίες γυναίκες». Όλα γίνονται όπως είχατε υποψιαστεί, για να προστατευτούν τα μέλη μιας αμερικάνικης διπλωματικής αποστολής που φτάνει στο Παρίσι. Η ταινία απευθύνεται αποκλειστικά στους φίλους των ταινιών δράσης.

Πρωταγωνιστούν οι Τζον Τραβόλτα, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Μελίσα Μαρς, ¶μπερ Ρόους Ρέβα.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Spenzos Film.

«Οικογένεια σε παράνοια»

Η κρυφή ζωή ενός οικογενειάρχη

Η ταινία με μια ματιά: Τα μυστικά και τα ψέματα αποτελούν παράδοση για την μικροαστική οικογένεια Ρίζο. Ο Βινς Ρίζο είναι ένας φαινομενικά ήσυχος οικογενειάρχης που εργάζεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος και κρύβει επιμελώς το πάθος του για την υποκριτική τέχνη. Η κόρη του Βίβιαν κρατάει μυστικό από τους γονείς της ότι αποβλήθηκε από τη Σχολή της και εργάζεται ως στρίπερ. Οι ισορροπίες ανατρέπονται όταν ο Βινς φέρνει απροειδοποίητα στο σπίτι του έναν γοητευτικό, πρώην κατάδικο.

Ο Ρέιμοντ ντε Φελίτα σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο αυτής της πετυχημένης κωμωδίας, με τον ¶ντι Γκαρσία (Βινς Ρίζο) σε έναν απρόσμενο κωμικό ρόλο να αποκαλύπτει πώς χτίζεται η εικόνα ενός «μάτσο» χαρακτήρα στον κινηματογράφο. Η κόρη του δημοφιλούς ηθοποιού, η Ντόμινικ Γκαρσία-Λορίντο, παίζει δίπλα του για πρώτη φορά, ερμηνεύοντας τη ζωηρή Βίβιαν. Ο Στήβεν Στρέιτ εμφανίζεται στο ρόλο του νεαρού πρώην κατάδικου, του γιου που είχε εγκαταλείψει ο Βινς πριν είκοσι χρόνια.

Ο Ρέιμοντ ντε Φελίτα διερευνά τις οικογενειακές σχέσεις, έχοντας ως οδηγό το ρητό του Μπέρναρντ Σο: «Αν δεν μπορείς να ξεφορτωθείς τον οικογενειακό σκελετό, κάνε τον να χορέψει». Στην προκειμένη περίπτωση, ο «σκελετός» δεν είναι παρά τα απωθημένα και τα συγκαλυμμένα λάθη του Βινς που ανατρέπουν την καθημερινότητά του, χάρη σε μια σειρά περίεργων συγκυριών. Ο ίδιος προτιμά τα μέλη της οικογένειάς του να νομίζουν ότι παίζει πόκερ παρά ότι παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής. Το αποτέλεσμα είναι η σύζυγός του, η εκρηκτική Τζόις (Τζουλιάνα Μαργκούλις) να τον υποψιάζεται για απιστία. Πρόσωπο –κλειδί για την απελευθέρωση του Βινς από τις ανασφάλειές του αναδεικνύεται η φίλη του Μόλι, η οποία κρύβει με τη σειρά της ένα εξίσου προβληματικό οικογενειακό παρελθόν.

Έξυπνο σενάριο , με δυνατούς διαλόγους και αναφορές στα παρασκήνια του Χόλιγουντ. Η τέχνη και οι αγωνίες ενός επαγγελματία ηθοποιού αποτελούν πηγή έμπνευσης για αρκετές αστείες σκηνές. Η ταινία σατιρίζει τη διαδομένη αντίληψη ότι ο οικογενειακός βίος θέτει τέλος στις παλιές φιλοδοξίες και ότι ο χρόνος δεν αφήνει περιθώρια να επανεξετάσει κανείς τις επιλογές του.

Παίζουν οι ¶ντι Γκαρσία, Έμιλυ Μόρτιμερ, Τζουλιάνα Μαργκούλις, ¶λαν ¶ρκιν, Στήβεν Στρέιτ, Ντόμινικ Γκαρσία-Λορίντο, Έζρα Μίλερ.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Seven Films.

«Το αδελφάτο των ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης»

Οι Μόντι Πάιθον και ο βασιλιάς Αρθούρος

H ταινία με μια ματιά: Ο Βασιλιάς Αρθούρος ψάχνει απεγνωσμένα τους κατάλληλους ιππότες για να τον συνοδέψουν στη αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου. Δυστυχώς γι’ αυτόν τους βρίσκει: πρόκειται για μια ομάδα δειλών, ανόητων και μεγαλόστομων τύπων που θα αποτελέσουν τους περίφημους Ιππότες της Στρογγυλής (Ελεεινής) Τραπέζης. Στο δρόμο τους συναντούν αντικαπιταλιστές, αναρχοαυτόνομες κολεκτίβες, τον Θεό τον ίδιο και τον Μέρλιν.

Τα τρομερά παιδιά της Βρετανικής τηλεόρασης, οι Μόντι Πάιθον σε μια από τις πρώτες κινηματογραφικές παραγωγές τους συμπράττουν στο σενάριο αυτής της εξωφρενικής, «φευγάτης» σάτιρας που αποδομεί τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου.

Με σήμα κατατεθέν τις γκροτέσκες σκηνές, τα παιδιάστικα πειράγματα και το καυστικό χιούμορ τους μας δίνουν τη δική τους εκδοχή για τη Μεσαιωνική Παράδοση που την είχαν βάλει στο στόχαστρο ήδη από την τηλεοπτική τους σειρά «Flying Circus» στο BBC. Το Βρετανικό χιούμορ στα καλύτερά του.

Παίζουν οι Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πέιν, Έρικ ¶ιντλ, Κάρολ Κλέβελαντ.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Νew Star.

«Σύντομη συνάντηση»

Ανεκπλήρωτο πάθος

H ταινία με μια ματιά: Η Λόρα Τζόνσον ζει σε μια επαρχιακή πόλη με τον σύζυγο και τον γιο της. Μια φορά την εβδομάδα παίρνει το τρένο και επισκέπτεται το Μίλφορντ για να παρακολουθήσει την απογευματινή παράσταση στον κινηματογράφο. Σε μια από τις εξόδους της γνωρίζει τον γιατρό ¶λεκ Χάρβεϊ (Τρέβορ Χάουαρντ) με τον οποίο ζει μια παθιασμένη και αδιέξοδη σχέση.

Μια κλασική επανέκδοση που δεν έχει χάσει την αίγλη της καθώς το 1999 η «Σύντομη συνάντηση» αναδείχτηκε ως η δεύτερη καλύτερη Βρετανική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ο χρόνος της κινηματογραφικής αφήγησης είναι κυκλικός και ο ίδιος εσωτερικός μονόλογος της ηρωίδας ανοίγει και κλείνει τη συγκινητική ιστορία ενός ανεκπλήρωτου ερωτικού πάθους. Το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό του Νόελ Κάουαρντ και αντανακλά τα ήθη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι γυναίκες απολάμβαναν μεγαλύτερη σεξουαλική και οικονομική ελευθερία και οι «σύντομες συναντήσεις», ήταν συχνό φαινόμενο.

Η ηρωίδα του έργου, η Λόρα, παραμένει δέσμια ενός εσωτερικού ηθικού κώδικα, ενώ οι τύψεις και ο κλειστός κοινωνικός περίγυρος δίνουν τη χαριστική βολή στο ερωτικό πάθος των δύο παράνομων εραστών. Η συναισθηματική κατάσταση της Λόρας έρχεται σε αντίθεση με την πεζή καθημερινότητα που συνθλίβει τις τελευταίες, πολύτιμες στιγμές ενός καταδικασμένου έρωτα. Η τραγική διάσταση κρύβεται πίσω από την μάσκα της κοινωνικής ευπρέπειας.

Ο Ντέιβιντ Λιν με τα ποιητικά γκρο πλαν παρακολουθεί την επώδυνη διαδρομή μιας γυναίκας που καλείται να προσαρμοστεί ξανά στην ασφαλή ρουτίνα του συζυγικού βίου.

Με το ρομαντικό ασπρόμαυρο δράμα του (Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 1946), ο Ντέιβιντ Λιν απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η πρωταγωνίστρια Σίλια Τζόνσον τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου από την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης. Παίζουν οι : Τρέβορ Χάουαρντ , Σίλια Τζόνσον, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Τζόις Κάρεϊ.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Filmtrade.