Κόσμος
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2002 10:13

Η ευθύνη για την επίθεση στο κιμπούτζ στο Ισραήλ βαρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή

Το Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή για τη χθεσινή επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου στο κιμπούτζ Μέτζερ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σε μιά γυναίκα και στα δύο παιδιά της.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καταντήσει εργοστάσιο μαζικής παραγωγής της τρομοκρατίας. Είναι υπεύθυνη για αυτό το μακελειό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβί Πάζνερ. Πρόσθεσε ότι «καθημερινά υπάρχουν πάνω από 60 συναγερμοί για επιθέσεις στο Ισραήλ και καταφέρνουμε να εξουδετερώσουμε το 90% των σχεδιαζόμενων επιθέσεων, επειδή είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους πολίτες μας».

Ενοπλος Παλαιστίνιος εισέβαλε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες στον αγροτικό συνεταιρισμό Μετζέρ, στο βόρειο Ισραήλ, και άνοιξε πυρ εναντίον των κατοίκων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα και πολλά να τραυματιστούν. Μεταξύ των θυμάτων είναι μία 42χρονη γυναίκα και τα δύο παιδιά της, τεσσάρων και έξι ετών, που κοιμόντουσαν στο σπίτι τους στο οποίο εισέβαλε ο ένοπλος Παλαιστίνιος.

Ο δράστης κατόρθωσε να διαφύγει μέσα στον πανικό που επικράτησε. Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δράστη περικυκλώνοντας την περιοχή και δίνοντας εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ-Αξα, που συνδέεται με την Αλ Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

Σε αντίποινα για την επίθεση στο κιμπούτζ, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν τα ξημερώματα επιδρομή με ρουκέτες ενάντια σε παλαιστινιακούς στόχους στην πόλη της Γάζας. Τα ελικόπτερα εκτόξευσαν έξι ή επτά ρουκέτες σε ένα μηχανουργείο, το οποίο κατέστρεψαν ολοσχερώς, καθώς και πέντε γειτονικά σπίτια, όπως κατήγγειλαν πηγές της παλαιστινιακής ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση τονίζοντας πως ένα ελικόπτερο έριξε πυραύλους σε ένα εργαστήριο «που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων».