Πολιτική
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 12:44

«Τίποτα στο μνημόνιο δεν είναι κρυφό»

Για μεμψιμοιρία, μάχη χαρακωμάτων και κινδυνολογία όσον αφορά τη μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με Ε.Ε. και ΔΝΤ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα. Τίποτα στο μνημόνιο δεν είναι κρυφό, ξεκαθάρισε.

Για μεμψιμοιρία, μάχη χαρακωμάτων και κινδυνολογία όσον αφορά τη μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με Ε.Ε. και ΔΝΤ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα. Τίποτα στο μνημόνιο δεν είναι κρυφό, ξεκαθάρισε.

Στην απάντησή του, ο Πρωθυπουργος μίλησε για μάχη οπισθοφυλακής και εντυπωσιακή προσπάθεια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «να δημιουργεί φαντάσματα», κινδυνολογώντας, και τον κατηγόρησε ότι πολιτεύεται σπέρνοντας το φόβο.

«Τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα, όταν έπρεπε να αποπληρώσει δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ το Μάιο, να κηρύξει στάση πληρωμών;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι κερδοσκόποι είχαν ποντάρει σε αυτό. Όμως, τόνισε, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα πληρώναμε μισθούς συντάξεις, θα είχε διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα από τον πανικό.

Μεμψιμοιρείτε, δίνετε μάχη χαρακωμάτων, χαμένοι στη μετάφραση των κειμένων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και το ίδιο κάνατε χθες με τις δηθεν διαφορές στην αγγλική έκδοση του μνημονίου, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως τίποτα στο μνημόνιο δεν είναι κρυφό, παράτυπο ή αποτέλεσμα συνωμοσίας. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που μας δάνεισαν να συνωμοτούν σε βάρος του ελληνικού λαού, επεσήμανε και σημείωσε πως πρόκειται για ένα δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ από 15 χώρες – μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι όροι του μνημονίου αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αλέξης Τσίπρας: Δανειακή σύμβαση υποτέλειας

Δεν πρωτοτυπήσατε για άλλη μια φορά, επαναλάβατε ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας διαπράξατε το καθήκον σας γιατί έτσι σώσατε τη χώρα από τη χρεοκοπία, απάντησε ο κ. Τσίπρας. Όμως με τις επιλογές σας και τα μέτρα σας οδηγείτε στη χρεοκοπία 2 εκατομμύρια νοικοκυρια, παρατήρησε, υπογραμμίζοντας πως «πραγματική χρεοκοπία είναι αυτό το μνημόνιο της υποτέλειας και της ομηρίας».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην καταγγελία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διαφορές στην ελληνική μετάφραση από το αγγλικό κείμενο του μνημονίου:

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι εσείς ένας άριστος γνώστης της αγγλικής -μητρική σας γλώσσα- χαθήκατε στη μετάφραση. Και πρέπει να δώσετε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν γνωρίζατε όλες αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που βγαίνουν στο φως, μέρες μετά, μήνες μετά....Τι είδους οδηγίες είχατε δώσει στον υπουργό των Οικονομικών σε αυτή την περίφημη διαπραγμάτευση. Ποιος νοσηρός νους εμπαίζει έτσι τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο; Πόσα ακόμα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα θα κάνετε κύριε Πρωθυπουργέ;»

«Περιέργως λείπουν φράσεις στη μετάφραση την ελληνική, παράγραφοι οι οποίες όλως παραδόξως αναφέρονται σε σκληρά μέτρα. Και επειδή μιλάτε για μεταφραστικά λάθη των δικών μας βουλευτών- με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις και υπογράφετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών και αναφέρομαι στο όριο του 2,5% που είναι αναγκασμένη να δίνει από το προϋπολογισμό του Α.Ε.Π. η χώρα μας, η όποια κυβέρνηση για πενήντα έτη μέχρι το 2060. Δηλαδή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα πληρώνουν ακριβά τις ρήτρες που εσείς υπογράψατε και θα σας μνημονεύουν, τρεις γενιές. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;».

«Ωραιοποιείτε τη σύμβαση και μας λέτε ότι εμείς σπέρνουμε το φόβο και την ανασφάλεια, αυτά τα σπέρνει η πολιτική σας», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η δημόσια περιουσία κινδυνεύει αν οι δανειστές καταγγείλουν μονομερώς τη σύμβαση και ενδεικτικά επικαλέστηκε πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία.

«Οι δανειστές μας», συνέχισε, «έχουν όλα τα δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε κανένα, κατάντησε το δικό μας κοινοβούλιο διακοσμητικό, λέσχη συζητήσεων που θα το ενημερώνει όποτε και αν θέλει το υπουργείο Οικονομικών» και διερωτήθηκε: «Χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας οι υπουργοί Λοβέρδος Παπακωνσταντίνου;»

Ούτε εσείς όμως θα μείνετε εκτός κριτικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέο, καθώς «εσείς δεν συνεχίζετε να λαμβάνετε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σας ψήφισαν πριν από 7 μήνες.

«Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ του ομάδας κ. Τσίπρα», ήταν η άμεση απάντηση του Πρωθυπουργού.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σε σχέση με την άρση κάθε ασυλίας από την αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας που προβλέπει η δανειακή σύμβαση Ελλάδας - χωρών ευρωζώνης, επικαλέστηκε την Ελληνική Νομοθεσία και μάλιστα το νόμο 3068/2002.

Του υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 14 παρ.1 της δανειακής σύμβασης αναφέρει ρητά:

"Η παρούσα Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται από το αγγλικό δίκαιο".

Επομένως ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό δίκαιο δήθεν προστατεύει τα δικαιώματα της χώρας έναντι των δανειστών δεν έχει καμία σχέση με όσα πράγματι ισχύουν».

«Τέλος», καταλήγει η ανακοίνωση, «αναπάντητο παραμένει το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να καλύπτει και να στηρίζει τους Υπουργούς του κ. Λοβέρδο και κ. Παπακωνσταντίνου».