Πολιτική
Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010 11:50

ΝΔ: Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζεται το συνέδριο

Με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος επί οργανωτικών θεμάτων και καταστατικών αλλαγών συνεχίζονται οι εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

Με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος επί οργανωτικών θεμάτων και καταστατικών αλλαγών συνεχίζονται οι εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

«Πολλές φορές φανήκαμε είτε άστοχοι, είτε άτολμοι», δήλωσε, μιλώντας στο συνέδριο, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας, σημειώνοντας, ωστόσο πως έγινε «σημαντικό έργο με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του κόμματος Χ.Ζώης υπογράμμισε πως «αν χτίσουμε αυτό που οραματιζόμαστε μπορούμε να πάμε καλύτερα». Υποστήριξε μάλιστα πως με το πρόγραμμά της η ΝΔ μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως κανείς δεν θα επικαλεστεί πολιτικό κόστος για να αποτρέψει επιλογές στις οποίες συμφωνούμε στην αναγκαιότητά τους», πρόσθεσε.

Την ανάγκη λιγότερου και καλύτερου κράτους επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου, αναφερόμενος σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Για τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας ατη χώρα έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

«Η χώρα μας ειναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. Η ΝΔ αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Συνέδεσε ακόμη την κατάσταση που επικρατεί και με την οικονομική κρίση. «Χρωστάμε περίπου 450 δισ. ευρώ μόνο στο δημόσιο τομέα. Αυτό το οποίο δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους», επεσήμανε.

Για ιστορικό συνέδριο, αφετηρία για μεγάλες νίκες, μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μ. Δασκαλάκης. «Εκπροσωπείτε τη μεγαλύτερη βάση πολιτών σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στο καταστατικό αποτυπώνουν τις δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.

Στον Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δ.Καλογερόπουλος, παρατηρώντας πως «είναι κρίμα να βλέπουμε κάποιοι να μιλούν άσχημα γιΆαυτόν».

Παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης και θεσμικές παρεκτροπές του ίδιου του Υπουργού Δικιαοσύνης κατήγγειλε ο αρμόδιος τομεράρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Νεράτζης.

«Δεν διστάζουμε να προχωρήσουμε και μπροστά. Πρέπει όλοι να συνεργήσουμε για να εκτελεί το έργο της η δικαιοσύνη. Ρόλος της είναι να εκδίδει αποφάσεις. Ολόκληρη η επιτροπή που ασχολείται με τον τομέα δικαιοσύνης παρακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης και θα βοηθήσουμε ώστε ο λαός να ανακτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη του στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Νεράτζης.

Με τη σειρά της η υπεύθυνη της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε ότι η καινούγια ΝΔ «ασπάζεται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και οριοθετεί ως κόκκινη γραμμή το κοινωνικό κράτος το οποίο αποδομείται από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του».

Για απαξίωση των θεσμών και κυριαρχία της σκανδαλολογίας έκανε λόγο ο βουλευτής ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η ΝΔ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτκής και των πολιτικών.

«Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν Ά65.

«Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας», τόνισε και έκανε λόγο για φούσκα του ΠΑΣΟΚ που καταρρέει και ετοιμάζεται να σκάσει.

Υποστήριξε επίσης ότι η βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές εγκλώβισε τη ΝΔ σε αυτοκαταστροφική εσωστρέφεια. Κάναμε, είπε, σκληρή και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας ίσως κατά κάποιο τρόπο υπερβολική και άδικη ισοπεδώνοντας το έργο των κυβέρνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο της παιδείας εκτόξευσε η βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

«Η ΝΔ είχε το θάρρος να κάνει την αυτοκριτκή της και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το εναυσμα για το ξεκίνημα μιας νέας ΝΔ. Σήμερα ξεκινά μια νέα αρχή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μας ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να ντρεπόμαστε για τα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Σαν ΝΔ λέμε πως θα επαναφέρουμε το υπουργείο Εθνικής Παιδειας και θρησκευμάτων. Η παιδεια οφείλει να είναι ταυτισμένη με την πολιτική ταυτότητα. Η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει αρχές και κανόνες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Να αποσαφηνίσει τι συμβαίνει σχετικά με το Σκοπιανό ζήτησε από την κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως η ΝΔ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη, η ανασυγκρότηση της ΝΔ πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες, την εσωτερική ανανέωση, το σύγχρονο πολιτικό λόγο, την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής του κόμματος και το άνοιγμα στην κοινωνία.

Αναφερόμενη δε στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, ως υπεύθυνη του σχετικού τομέα του κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και 9 μήνες είναι απαθής και πως δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για τουριστική ανάπτυξη αλλά για συνολική απαξίωση του τουρισμού.

Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ». Υποστήριξε μάλιστα πως η παράταξη πρέπει να «επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα», στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους.

«Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή παρατήρησε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.

Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το συνέδριο είναι αφορμή για να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ξεκάθαροι λογαριασμοί. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας ξεκαθαρίσει τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας έργου. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για συμπεριφορές στελεχών ή για θέματα διαχείρισης της οικονομίας αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε περήφανοι για πολλά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών μας», σημείωσε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου:

ΣΑΒΒΑΤΟ 26.06.10

* 10.00 – 14.00 Αρένα Σταδίου

Θέμα: Οργανωτικά – Καταστατικές Αλλαγές

* 10.00 – 13.45 Προθερμαντήριο Σταδίου

Θέμα: Γενικές Πολιτικές Προγραμματικές Θέσεις

* 14.00 Εισήγηση Προέδρου Οργαν. Επιτροπής Συνεδρίου

Έγκριση Καταστατικών Αλλαγών (Αρένα Σταδίου)

* 14.30 – 19.30 Προθερμαντήριο Σταδίου (συνέχιση εργασιών)

Θέμα: Γενικές Πολιτικές Προγραμματικές Θέσεις

* 14.30 – 19.30 Αρένα Σταδίου

Τοποθετήσεις Συνέδρων

ΚΥΡΙΑΚΗ 27.06.10

* 10.00 – 13.20 Αρένα Σταδίου

Τοποθετήσεις Συνέδρων

* 13.20 Εισήγηση Προέδρου Οργαν. Επιτροπής Συνεδρίου

Έγκριση Πολιτικών Προγραμματικών Θέσεων (Αρένα Σταδίου)

* 13.30 Ομιλία Προέδρου Ν.Δ.

* 14.00 – 18.30 Εκλογή Μελών Κεντρικής Επιτροπής

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ