Το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί το προσχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε τέσσερις μεγάλες ενότητες οι αλλαγές, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Στις αρχές του νέου έτους προβλέπεται η κατάθεση του ν/σ.
Το φθινόπωρο αναμένεται να παρουσιαστεί το προσχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Στόχος, σύμφωνα με την υπουργό, να υπάρξει συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι αιφνιδιασμοί.
Η υπουργός συζήτησε με τους πρυτάνεις τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου Πρυτάνεων και διοικουσών επιτροπών, που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Λιτόχωρο Πιερίας (25-26 Ιουνίου).
Όπως είπε, οι αλλαγές θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν:
α) Στο μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του.
β) Στο νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.
γ) Στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.ά.) και
δ) στη λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή τη χωροταξική και τη θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.
Η κ. Διαμαντοπούλου ανέπτυξε στους πρυτάνεις τις πρώτες προσεγγίσεις στις τέσσερις αυτές ενότητες, ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να αρχίσει θεσμικά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα.
Εξάλλου, στο τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών του εξωτερικού και επιστημόνων από την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτές τις τέσσερις ενότητες να υπάρξουν τα βασικά κείμενα για τη δημόσια διαβούλευση του Σεπτέμβρη.
Πάντως, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους (μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη διαβούλευσης).
Η υπουργός απέκλεισε αυξήσεις στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για να προσθέσει ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές θα βοηθήσουν σε ζητήματα χρηματοδότησης.