Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συγκεκριμένες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Μεταξύ άλλων αντισυνταγματική κρίθηκε η ενοποίηση του ΙΚΑ με το ταμείο δημοσίων υπαλλήλων και η υπαγωγή στο ΙΚΑ των υπαλλήλων της Βουλής.
Επιπρόσθετα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την ολοσχερή περικοπή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ζήτησε την εναρμόνιση των πλασματικών ετών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αντισυνταγματική, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και διάταξη του άρθρου 8 που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.
Τέλος, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.
Διευκρινίζεται ότι κατά τις προηγούμενες μέρες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τόσο το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο.
«Και με τη βούλα πλέον, με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βασικές διατάξεις των δύο ασφαλιστικών νομοσχεδίων, για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχουν κηρυχτεί αντισυνταγματικές», σχολίασε ο Δημ. Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδια της για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις παραβιάζει τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα του κοινωνικού κράτους, της κρατικής εγγύησης των συντάξεων, της εργασίας και της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των οποίων η αναστολή άσκησης δεν επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα ούτε σε περίοδο πολέμου».
«Λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, είναι γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε και αυτό κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
«Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζητήματα που βάζει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες. ¶ρα όταν τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κριθεί ότι είναι συμβατά με το Σύνταγμα, το να υπάρχει μια αντισυνταγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και μάλιστα εύκολα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.