Κόσμος
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2002 08:14

Συμφωνία ΗΠΑ, Κούβας για τα κειμήλια του Χεμινγουέϊ

Μία αξιέπαινη πολιτιστική συνεργασία υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην Κούβα και στις ΗΠΑ, προκειμένου να διασωθούν τα χιλιάδες έγγραφα και φωτογραφίες του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα Ερνεστ Χεμινγουέϊ, τα οποία σαπίζουν μαζί με βαλσαμωμένα κεφάλια ζώων και τα όπλα του, στην εξοχική κατοικία που διατηρούσε ο πληθωρικός λογοτέχνης στην Αβάνα.

Στο σχέδιο για τη διάσωση των αναμνηστικών του συγγραφέα, περιλαμβάνεται η συντήρηση, κατάταξη και αρχειοθέτηση των χιλιάδων εγγράφων, φωτογραφιών, και επιστολών που φυλάσσονται στην κατοικία, καθώς και η αποκατάσταση του ξύλινου σκάφους που ο Χεμινγουέϊ χρησιμοποιούσε για ψάρεμα στα βαθιά, αλλά και για να περιπολεί για γερμανικά υποβρύχια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμφωνία υπογράφηκε στους κήπους της Φίνκα Βίχια, στην κατοικία που διατηρούσε ο Χεμινγουέϊ στην κορυφή ενός λόφου στο προάστιο Σαν Φρανσίκο ντε Πάουλα, στην Αβάνα, κι όπου ο Αμερικανός συγγραφέας έγραψε πολλά από τα αριστουργήματά του. Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, μέλη της οικογένειας του Χεμινγουέϊ και ο Δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης Τζέϊμς Μακ Γκόβερν, που ηγείται μίας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας.

Τα χειρόγραφα που βρίσκονται στην Φίνκα Βίχια αναμένεται να ρίθξουν φως στα τελευταία χρόνια της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα, καθώς εκεί έζησε επί 20 χρόνια πριν αυτοκτονήσει στο Αϊντάχο το 1961.

Πάνω από 2.000 έγγραφα φυλάσσονται σε αρχειοθήκες και σε κούτες στο υπόγειο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές επιστολές προς τη σύζυγό του Μέρι, τον γιό του, Γκρέγκορι, τον εκδότη του Μαξ Πέρκινς και στην Ιταλίδα κόμισσα Αντριάνα Ιβαντιτς, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες και ανεμφάνιστα αρνητικά θα γλυτώσουν τη φθορά, χάρις στο πρόγραμμα συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, η οικογένεια Χεμινγουέϊ και η κουβανική κυβέρνηση.

«Αυτή ήταν η κύρια κατοικία του στο τελευταίο τμήμα της ζωής του κι όταν έφυγε νόμιζε πως θα επέστρεφε σύντομα, κι έτσι πήρε μαζί του πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε ο εγγονός του, Σον Χεμινγουέϊ. «Ηταν ένας τρομερός συλλέκτης κάθε είδους. Συγκέντρωνε τα πράγματα ως βοήθεια στη μνήμη του για τα πράγματα που έγραφε», τόνισε ο ίδιος. Μεταξύ των ντοκουμέντων, βρίσκεται κι ένας αποκλεισμένος επίλογος για το πασίγνωστο μυθιστόρημά του «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα», όπως δήλωσε η εγγονή του Τζένι Φίλιπς, που ανακάλυψε αυτό το εκπληκτικό εύρημα σε μία επίσκεψή της προ δύο ετών στην Κούβα. «Μέσα στα υπόγεια δεν κρύβεται κάποιο ατέλειωτο βιβλίο, αλλά υπάρχουν πολλά χειρόγραφα, που δείχνουν τα βήματα που ακολουθούσε στη διαδικασία γραφής των ήδη υπαρχόντων βιβλίων», πρόσθεσε η ίδια.

Στα ράφια του σπιτιού βρίσκονται επίσης 9.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων φέρουν στα περιθώρια ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα. Στους τοίχους του σπιτιού βρίσκονται κεφάλια από αντιλόπες, από τις κυνηγητικές του εξορμήσεις στην Αφρική, καθώς και πίνακες από ταυρομαχίες. Μισογεμάτα μπουκάλια από τζιν, καμπάρι, και μπακάρντι, βρίσκονται ακόμη άθικτα στο μπαρ του σπιτιού.

«Το πνεύμα του ζει ακόμη στο σπίτι. Εχεις την αίσθηση πως αυτός μόλις βγήκε έξω για να μαζέψει την αλληλογραφία του από τον κήπο», δήλωσε η Φίλιπς.