Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, το τουρκικό υδατογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» άρχισε και πάλι τις έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, σε διεθνή ύδατα.
Από τις δέκα το βράδυ το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» άρχισε και πάλι τις έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, σε διεθνή ύδατα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).
Το «Τσεσμέ» πλέει 13 μίλια βορείως της Σαμοθράκης και 10 μίλια από τις ακτές της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Πολεμιστής».
Μετά από διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης στην Αγκυρα, το «Τσεσμέ» επέστρεψε χθες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αγκυροβόλησε στον Αίνο.
Η εμφάνιση όμως στο Βόρειο Αιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους προκάλεσε προβληματισμό και την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, το τουρκικό πλοίο εντοπίστηκε «στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του ''Χόρα'' το 1976 και του ''Σισμίκ'' το 1987, διότι ''η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα''», διεμήνυσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης».