Πολιτική
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 13:50

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία σπαταλά κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης

Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Β. Αιγαίο.

Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Β. Αιγαίο, με τον εκπρόσωπό του Γρ. Δελαβέκουρα να διαμηνύει ότι «με ενέργειες όπως αυτή, η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει».

«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος, «είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

«Αν η Τουρκία επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, όπως με κάθε ευκαιρία δηλώνει η ηγεσία της, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις ενδείξεις ότι δεν πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες, η Τουρκία όφειλε να ενημερώσει την ελληνική πλευρά προκειμένου ως παράκτιο κράτος να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πάντως, ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι «δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει για τη δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι το πλοίο βρίσκεται εκτός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διάβημα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην ¶γκυρα και του ΓΓ του υπουργείου, στο οποίο η τουρκική πλευρά, απάντησε ότι το «Τσεσμέ» «δεν πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες, αλλά υδατογραφικές και δεν γίνονται σταθερές ποντίσεις».

Πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες του σκάφους παρακολουθούνται και υπενθύμισε πως «είναι επιλογή μας η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Επενδύουμε σε ένα μέλλον συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού».

ΛΑ.Ο.Σ.: Συνενοχή στην τουρκική επεκτατικότητα η ανοχή της κυβέρνησης

«Ευτυχώς που η Τουρκία δεν διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο στόλο, γιατί τότε ο Θερμαϊκός, ο Ευβοϊκός, ο Παγασητικός κλπ θα είχαν μετατραπεί σε…αγκυροβόλια του τουρκικού ναυτικού. Η ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε λίγο θα φαντάζει ως συνενοχή στην τουρκική επεκτατικότητα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.