Με κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην ανάγκη βελτιώσεων.
Με κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το κυβερνών κόμμα δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην ανάγκη βελτιώσεων.
Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους και επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου. Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η «εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης».
Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι «επιστημονικά ατεκμηρίωτο» και πως «ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα». Αναρωτήθηκε μάλιστα «πώς είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από σοσιαλιστές βουλευτές», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λοβέρδου:
«Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.
«Η ΝΔ δεν έχει εσωτερικό ζήτημα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να λέμε "όχι" σε όλα, όπως στο νομοσχέδιο της κ. Πετραλιά, από τη συζήτηση του οποίου το ΠΑΣΟΚ είχε αποχωρήσει καταγγέλοντάς το ως αντιασφαλιστικό, ενώ ήταν δέκα φορές πιο ήπιο» ανταπάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Πυρά κατά του κυβερνώντος κόμματος εξαπέλυσε από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος. Όπως ανέφερε, «είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα, προς τα άνω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γιΆ αυτούς που τον παράγουν».
Επικρίσεις διατύπωσε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος: «Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;» ρώτησε τον υπουργό. Παράλληλα σημείωσε πως «αντί το νομοσχέδιο να δίνει κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, δίνει κίνητρα για εισαγωγή αλλοδαπών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα». Ο υπουργός Εργασίας πάντως διέψευσε κατηγορηματικά την επισήμανση αυτή, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο.
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο κ. Μ. Κριτσωτάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;».
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Τιμοσίδης και Π. Κουρουμπής υπογράμμισαν την ανάγκη βελτιώσεων στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε πως «δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη» και ζήτησε να δοθεί ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, «αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί».