Κόντρα ανάμεσα σε ΛΑΟΣ και ΚΚΕ προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση ερώτησης του βουλευτή κ. Αδ. Γεωργιάδη σχετικά με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά.
Την επιλογή της κυβέρνησης να διευθετήσει πολιτικά το ζήτημα των πρόσφατων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα του αποκλεισμού που πραγματοποίησαν μέλη του στο λιμάνι του Πειραιά, υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας, μιλώντας στη Βουλή.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. ¶δωνη Γεωργιάδη σχετικά με τη δράση του ΠΑΜΕ, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι ενέργειες που ασκούν ένα είδος πολιτικής βίας σε εργαζόμενους και πολίτες με αφορμή ένα κοινωνικό δικαίωμα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Επικαλούμενος τα λόγια του ίδιου πρωθυπουργού προς την κ. Παπαρήγα, ο κ. Βούγιας τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση σε ανάλογες κινητοποιήσεις είναι η πολιτική αντιπαράθεση ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας με την ανταλλαγή εκατέρωθεν επιχειρημάτων.
Υπερασπίστηκε την ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής να μην παρέμβει με κατασταλτικό τρόπο, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι εάν υπήρχαν βίαια επεισόδια στο λιμάνι η χώρα θα διασυρόταν ακόμη περισσότερο, καθώς οι εικόνες βίες θα μεταδίδονταν και θα αναπαράγονταν από τα μέσα ενημέρωσης.
«Η ορθότητα της πολιτικής επιλογής μας και η αποδοκιμασία από την πλευρά του ελληνικού λαού αποδείχτηκε στη γενική απεργία της προηγούμενες Τρίτης. Από τα 22 δρομολόγια για τις Κυκλάδες τη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Ικαρία, δεν έγιναν μόνο έξι, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική αυτή αντιπαράθεση είχε τα θετικά της αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Βούγιας.
Η απάντηση του κ. Βούγια πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε αστεϊσμούς τους ισχυρισμούς του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.
«Δημοκρατία δεν είναι να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Δημοκρατία είναι κατά νόμο συντεταγμένη πολιτεία. Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό κατά νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ενώ επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του ΚΚΕ κατηγορώντας το για υποκριτική στάση.
«Μάχεστε δήθεν για τα εργασιακά δικαιώματα και πρώτοι από όλους μειώνετε το μισθό στους δικούς σας εργαζομένους και τους απαγορεύετε το δικαίωμα να απεργούν», υποστήριξε.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων, που προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ. Νιώτη ο οποίος ζήτησε να μην ακούγονται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου «χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους».
Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, ο κ. Βούγιας εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι το ΚΚΕ θα αντιληφθεί την αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις συγκεκριμένες πράξεις και εκτίμησε ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν ξανά στο μέλλον.
Υπεραμύνθηκε τέλος για ακόμη φορά των κυβερνητικών επιλογών, που – όπως είπε – δεν αναπαρήγαν τις εικόνες βίας και εμπέδωσαν το αίσθημα ασφάλειας και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.
«Βρωμερή επίθεση» σε βάρος του καταγγέλλει το ΚΚΕ
Οργισμένη ήταν η απάντηση του ΚΚΕ σε όσα ειπώθηκαν στη Βουλή διά του κ. Γεωργιάδη.
Με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για γκεμπελική νοοτροπία των βουλευτών του ΛΑΟΣ, κατηγορώντας τους ότι προασπίζονται τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου.
«Βουλευτές του ΛΑΟΣ, ως σύγχρονοι ταγματασφαλίτες, ξανά στο έργο της εντεταλμένης αποστολής τους και στο γνωστό ρόλο της συκοφαντίας κατά του ΚΚΕ. Σήμερα στη Βουλή, με το γνωστό ύφος του Γκέμπελς, επιδόθηκαν σε υβρεολόγιο κατά του ΚΚΕ, ενώ απαίτησαν από την κυβέρνηση ακόμα περισσότερα μέτρα καταστολής εναντίον του εργατικού κινήματος», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Δυστυχώς για τους ίδιους, το μπόι τους είναι πολύ μικρό για να κρύψει εκείνους που βρίσκονται πίσω τους: Τους εφοπλιστές και γενικότερα τους μεγαλοκαπιταλιστές».