Πολιτιστικά
Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010 09:05

«Ορέστεια» από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας

Την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας στη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία του, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Λουκά Θάνου. Στην παραγωγή συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και το δραματουργικό βάρος θα πέσει στο χορό που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αισχύλειας έμπνευσης. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου στην Πάφο στις 8 Ιουλίου στη Λεμεσό και 9 Ιουλίου στη Λευκωσία. Εν συνεχεία η «Ορέστεια» θα παρουσιασθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 14 και 15 Ιουλίου και κατόπιν θα περιοδεύσει στα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας.

Την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας στη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία του, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Λουκά Θάνου. Στην παραγωγή συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και το δραματουργικό βάρος θα πέσει στο χορό που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αισχύλειας έμπνευσης.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου στην Πάφο στις 8 Ιουλίου στη Λεμεσό και 9 Ιουλίου στη Λευκωσία. Εν συνεχεία η «Ορέστεια» θα παρουσιασθεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 14 και 15 Ιουλίου και κατόπιν θα περιοδεύσει στα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας.

Η σκηνοθετική γραμμή του Λουκά Θάνου επικεντρώνεται στις συμβολικές διαστάσεις της αισχύλειας τραγωδίας, αναδεικνύοντας τη μετάβαση από την Μητριαρχία στην Πατριαρχία. Ο σκηνοθέτης επισημαίνει πως «Η μητριαρχική κοινωνία ήταν η κοινωνία που μόνο οι γυναίκες ήξεραν πως τα παιδιά ήταν δικά τους. Η πατριαρχική κοινωνία είναι η κοινωνία που οι γυναίκες ξέρουν ότι τα παιδιά είναι δικά τους, αλλά και οι άντρες έτσι πιστεύουν.

Και τώρα εμείς περνάμε τη μετάβαση από την πατριαρχία, όχι πάλι στη μητριαρχία, αλλά προς τη Μήτρα. Ο αριθμός του παγκόσμιου αποθέματος σε σπερματοζωάρια χρόνο με το χρόνο μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η γυναίκα συλλαμβάνει και χωρίς ερωτική πράξη, στο εργαστήριο. Ο άντρας πια δεν είναι αναγκαίος. Μόνο ‘κάποιο’ σπέρμα. Ο ποιητής των ποιητών Αισχύλος καταφέρνει να μένει επίκαιρος, ακόμα και στους παράξενους, δύσκολους, καιρούς μας». Στην αφαιρετικά λιτή παράσταση θα κυριαρχούν οι ηθοποιοί, η μουσικότητα, οι έννοιες του λόγου, η κίνηση, ο χώρος και το φως.

Παίζουν : οι Γιάννης Βόγλης, Μαρία Κατσανδρή, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Χρήστος Θάνος, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Θανάσης Γεωργίου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Στέλλα Ερμή, Ζωή Τούντα, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ειρήνη Λαμπράκη, Ηλίας Κουνέλας, Θανάσης Γεωργίου, Καλλιόπη Σίμου, Κωσταντίνος Καρβουνιάρης, Σίμος Πατιερίδης, Πασχάλης Καρατζάς, Μαρία Φλωράτου, Μυρτώ Αυγερινού, Μαρίνα Χατζηιωάννου.

Στο Χορό συμμετέχουν οι :Μυρτώ Αυγερινού, Μιχάλης Αφολαγιάν, Θανάσης Γεωργίου, Στέλλα Ερμή, Χρήστος Θάνος, Πασχάλης Καρατζάς, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Χρήστος Λάβνος, Ειρήνη Λαμπράκη, Δαυίδ Μαλτέζε, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Αλεξία Μπεζίκη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαπαύλου, Σίμος Πετρίδης, Ζωή Τούντα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαρία Φλωράτου, Μαρίνα Χατζηιωάννου.

Πληροφορίες: Η «Ορέστεια» θα εμφανιστεί στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιουλίου στο Χαλάνδρι, 22 Ιουλίου στου Παπάγου, 26 Ιουλίου στο Βύρωνα, 28 Ιουλίου στη Πετρούπολη, στην Ηλιούπολη (3 Σεπτεμβρίου) κ.α.