Πολιτική
Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010 10:37

Επισκόπηση Τύπου

Οι αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι προβλέψεις για πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας κυριαρχούν στον Τύπο του Σαββάτου.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι προβλέψεις για πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας κυριαρχούν στον Τύπο του Σαββάτου.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Όλες οι λεπτομέρειες για τους υπερχρεωμένους».

Η εφημερίδα γράφει ότι «Απαντήσεις- διευκρινίσεις σε όλα τα πιθανά ερωτήματα σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων, δίνει το υπουργείο Οικονομίας, με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι τελικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι γυναίκες μέσα σε τρία χρόνια θα φορτωθούν με 15 χρόνια επιπλέον δουλειάς, ενώ από το 2015 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπολογίζουν τη σύνταξή τους με το νέο τρόπο".

Η ΑΥΓΗ: "Κοροϊδεύουν ..."εκ παραδρομής" τους χαμηλοσυνταξιούχους!".

Κατά την εφημερίδα "το απόγευμα έδιναν φιλοδώρημα 200 ευρώ ετησίως στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μεσάνυχτα το πήραν πίσω. "Εκ παραδρομής" η τροπολογία στη Βουλή, δικαιολογήθηκε το υπουργείο Εργασίας. Στα 65 η συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Κόβεται και η διπλή ασφάλιση με το νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που κατατέθηκε στη Βουλή".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μίζες 96.000.000 ευρώ έδωσαν οι Γερμανοί για τα μπαταρισμένα υποβρύχια".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "σε απίστευτες καταγγελίες για μίζες ύψους 96.000.000 ευρώ για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου "S" προχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής υπογραμμίζοντας πως δεν προορίζονταν μόνο για υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα μέσα στο λαβύρινθο του μαύρου χρήματος".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σύνταξη με 28,5 χρόνια και χωρίς όριο ηλικίας. Προκλητική ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής".

Στο βασικό της θέμα σχολιάζει ότι "προκλητικές ανισότητες,παρά τις μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που επιχειρεί η κυβέρνηση, κρύβει το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Από τις επώδυνες αλλαγές εξαιρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κυβερνητικός τραγέλαφος".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην τακτική του "ράβε-ξήλωνε" επιδίδεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καθημερινά προχωρεί σε αλλαγές στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι, από τη μια ανακοινώνει αύξηση του ποσού των επιδομάτων που αντικατέστησαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και από την άλλη, λίγες ώρες αργότερα, το παίρνει πίσω κάνοντας λόγο για "εκ παραδρομής αναγραφή".

ΕΘΝΟΣ: "6 κλειδιά για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ανακατατάξεις φέρνει η διαφαινόμενη πτώση των βάσεων στις πανελλαδικές. Προβλέπεται άνοδος μόνο στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ενώ στα περιζήτητα τμήματα η υποχώρηση θα είναι μικρή. Η οικονομική κρίση προκαλεί "έκρηξη" στις αιτήσεις μετεγγραφών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο ιός "Δραγώνα" σε μορφή.... κυκλώνα!"

Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "για όνομα του Θεού, ας συμμαζέψει η ¶ννα Διαμαντοπούλου την "ξεσαλωμένη" (εντελώς πλέον!...) "ειδική γραμματέα" Θάλεια Δραγώνα. Η οποία Δραγώνα αφού, με τον τρόπο της παρέδωσε τους Πομάκους πλήρως στην τουρκική προπαγάνδα, ξαναχτύπησε!... Αυτή τη φορά την Ελληνική γλώσσα, λέγοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξή της ότι είναι μία "μικρή γλώσσα" και αντ' αυτής τα "πρωτάκια" στο Δημοτικό Σχολείο πρέπει να διδάσκονται Αγγλικά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "34 ερωτήσεις-απαντήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δίνονται απαντήσεις για τους στόχους του νομοσχεδίου και ποιους καλύπτει, ποια χρέη αφορά, πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση. Ακόμη δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών, πότε γίνεται η προσπάθεια συμβιβασμού και ποιος την αναλαμβάνει, τι πρέπει να περιέχει η αίτηση συμβιβασμού, ποια έγγραφα πρέπει να τη συνοδεύουν, ποιος τις συντάσσει".

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟΣ:"Καμπάνα 10-15 χρόνια σε 700.000 δημ. υπαλλήλους και στρατιωτικούς".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αλλαγές σοκ στο καθεστώς συνταξιοδότησης για 700.000 δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς προβλέπει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "7 απειλές βλέπει η τρόικα".

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή, οξείες πολιτικές αντιδράσεις, υψηλά επιτόκια, τράπεζες, αποπληθωρισμός, εισαγόμενες εντάσεις και εκπλήξεις είναι οι απρόβλεπτοι παράγοντες που αναγνωρίζει η Κομισιόν ότι μπορεί να απειλήσουν το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2012 με αργό ρυθμό".

ΕΣΤΙΑ: "Ζημιογόνος εθνική γκρίνια".

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Το εθνικό σπορ των Ελλήνων είναι η γκρίνια. Γκρίνια για όλα. Γκρίνια για την οικονομία, τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά, τα πολιτικά, ακόμη και για τα ποδοσφαιρικά. Μία γκρίνια που εκφράζεται κυρίως στα μέσα ενημερώσεως από το πρωί έως το βράδυ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τι αλλάζει στις συντάξεις των ένστολων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αύξηση της πραγματικής υπηρεσίας των ένστολων από ενάμιση εως 6 χρόνια προβλέπει το τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Η αύξηση θα αρχίσει το 2012 με την προσθήκη ενάμισι έτους και θα ολοκληρωθεί το 2014.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: «Καψώνι στον "νέο"».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σε καψώνι για το "νεοσύλλεκτο" πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε το 8ο Συνέδριο της ΝΔ με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος να του υπενθυμίζει ότι "ο παλιός είναι αλλιώς". Το συνέδριο για τον πρόεδρο της ΝΔ τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει με την έλευση του Καραμανλή στο χώρο του Συνεδρίου. Επί πέντε λεπτά οι 4.500 σύνεδροι αποθέωναν προς απογοήτευση του Σαμαρά το "πολιτικό πτώμα" της Νοεδεξιάς".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αλαλούμ στην κυβέρνηση. Αποσύρθηκε από το Ασφαλιστικό η τροπολογία υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων!".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αναστάτωση προκάλεσε τροπολογία υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας.Ενώ προχθές ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος αύξησε το "ψαλιδισμένο" δώρο και επίδομα για συνταξιούχους εως 900 ευρώ, για να εισπράττουν 200 ευρώ επιπλέον το χρόνο, το κλίμα χθες άλλαξε πάλι και η εν λόγω τροπολογία αποσύρθηκε!"

ΤΑ ΝΕΑ: "35ετία για όλους τους ένστολους. Ολόκληρη η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με έως δέκα επιπλέον χρόνια υπηρεσίας επιβαρύνονται όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Με τροπολογία που πρόκειται να περιληφθεί στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου, το όριο συνταξιοδότησης για τους ένστολους αυξάνεται στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν πέντε πλασματικά έτη".

Η ΝΙΚΗ: "Τρικ από το Μαξίμου για να γλιτώσει τις κάλπες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τακτικές με τις οποίες θα επιχειρηθεί να... εξευμενιστούν οι βουλευτές που εκφράζουν δημοσίως τη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, αναζητούνται εναγωνίως από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να μην εξελιχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της επόμενης εβδομάδας "σε βατερλό" για την κυβέρνηση με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις".

PRESS time: "Σε κλοιό ασφαλείας το σπίτι Χρυσοχοΐδη-Ματσούκα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε έναν διακριτικό αλλά σφιχτό κλοιό ασφαλείας έχει μπει το σπίτι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της συντρόφου του Μαίρης Ματσούκα, στην Καλλιθέα. Θωρακισμένη σκοπιά και εμφανής παρουσία που μπορεί να ενοχλούσε τους γείτονες δεν υπάρχει, όμως στην κυριολεξία από εκεί δεν μπορεί να περάσει χωρίς να ελεγχθεί ούτε ... κουνούπι".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιασφαλιστικός καιάδας για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα"

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "με την κατάθεση και του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το αντιασφαλιστικό έγκλημά της σε βάρος όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο εντάσσει και τους δημόσιους υπάλληλους στο ΙΚΑ".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Το ασφαλιστικό των δημόσιων υπαλλήλων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γρίφος Γκιουλέκα για τη δημαρχία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κατεβάζει ρολά η Περαία".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ισοι όροι συνταξιοδότησης σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εξίσωση των ορίων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα επέρχεται με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νωρίτερα η ανάκαμψη. Έξοδος από το τούνελ το 2012 με ΑΕΠ 2,8% ".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ταχύτερη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ προβλέπει μελέτη του ΙΟΒΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ασύμφορες οι προσφυγές στα φορολογικά δικαστήρια".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "ασύμφορες καθίστανται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο οι προσφυγές των φορολογουμένων στα διοικητικά δικαστήρια για την αμφισβήτηση της φορολογικής τους υποχρέωσης, καθώς αυξάνεται σε 25% από 10%, που ίσχυε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, το ποσοστό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί από τον υπόχρεο".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Επενδυτική ανάσα με νόμο του ....Μαρκεζίνη".

Η εφημερίδα σημειώνει: "Έντονη κινητικότητα για να υπάρξει διέξοδο από τη στενωπό στην οποία παραμένει η ελληνική οικονομία, με την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων και την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρήγματα και κόντρες για τη σύμβαση εργασίας".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σοβαρό ρήγμα στο μέτωπο των εργοδοτικών οργανώσεων προκάλεσε η ανακοίνωση της προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΣΕΕ και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη να συναντηθεί με τους προέδρους των ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης ανάμεσα σε εργοδοτικά και σε εργατικά σωματεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ