Πολιτιστικά
Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010 13:08

Ένα «σαιξπηρικό» χρέος

Την σκοτεινή κωμωδία του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας» παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης στις 3 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας ενώ στις 7 Ιουλίου η παράσταση θα ταξιδέψει στην Αθήνα, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι) στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και Βασίλη Μαυρογεωργίου με πρωταγωνιστές τους Παναγιώτη Κατσώλη, Γεωργία Γεωργόνη, Γιώργο Μωρογιάνν και Θοδωρή Πολυζώνη.

Την σκοτεινή κωμωδία του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας» παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης στις 3 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας ενώ στις 7 Ιουλίου η παράσταση θα ταξιδέψει στην Αθήνα, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι) στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και Βασίλη Μαυρογεωργίου με πρωταγωνιστές τους Παναγιώτη Κατσώλη, Γεωργία Γεωργόνη, Γιώργο Μωρογιάννη και Θοδωρή Πολυζώνη.

Παρότι πρόκειται για κωμωδία, το έργο έγινε γνωστό κυρίως για τις δραματικές του στιγμές, όταν ο τοκογλύφος Σάυλοκ διεκδικεί με εκβιαστικό τρόπο το χρέος του από τον έμπορο Αντόνιο. Οι συντελεστές της παράστασης αναζητούν τις αναλογίες της σαιξπηρικής κωμωδίας με τη σημερινή πραγματικότητα, καυτηριάζοντας την πρωτοκαθεδρία του χρήματος που τείνει να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες.

Στον «Έμπορο της Βενετίας» όλα πωλούνται και αγοράζονται, ακόμα και η ίδια η αγάπη. Ο έρωτας μετατρέπεται σε κερδοφόρα επιχείρηση. Όλα τα πρόσωπα του έργου φορούν μια μάσκα που υποκαθιστά το αληθινό τους πρόσωπο και κινούνται με γνώμονα το υλικό τους συμφέρον. Η απάτη και η απληστία διαδέχονται την απόγνωση και την εκδίκηση. Ο θίασος βασίζεται στην εμπειρία των ώριμων ηθοποιών και τη φρεσκάδα των νεότερων και με βασικά όπλα τον αυτοσχεδιασμό και το χιούμορ προσπαθεί να αναδείξει τα επίκαιρα διδάγματα του σαιξπηρικού κειμένου.

Οι σκηνοθέτες της παράστασης επισημαίνουν ότι «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια μεικτή αισθητική που φωτίζει το δισυπόστατο του κειμένου: καθώς κάθε χαρακτήρας κρατάει το προσωπείο του και απλούστερος διάλογος αποκτά πολιτική βαρύτητα, ακόμα και τα πιο σοβαρά λόγια μπορούν να ακουστούν ως γελοιότητες».

Παίζουν οι: Παναγιώτης Κατσώλης, Γεωργία Γεωργόνη, Γιώργος Μωρογιάννης Θοδωρής Πολυζώνης, Γιάννης Δρακόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Θανάσης Μιχαηλίδης, Μαρία Παρασύρη, Σωκράτης Πατσίκας, Διογένης Τριανταφυλλίδης, Ηλέκτρα Τσακαλία και Γιώργος Χουλιάρας. Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνικά-κοστούμια: Αγνή Ντούτση, χορογραφία: Έλεν Γεροδήμου, μουσική: Κώστας Γάκης, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Πληροφορίες: «Ο έμπορος της Βενετίας» 3 Ιουλίου Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, 21:30 και 7 Ιουλίου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Χαλάνδρι), ώρα: 21:30.