Πολιτική
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 08:19

Στην Ολομέλεια την Τρίτη το ασφαλιστικό ν/σ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Τρίτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την Πέμπτη η ψήφισή του, εν μέσω αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων, την ίδια μέρα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν κηρύξει νέα γενική απεργία.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Τρίτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την Πέμπτη η ψήφισή του, εν μέσω αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών φορέων, την ίδια μέρα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν κηρύξει νέα γενική απεργία.

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

«Παραίτηση για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα ήταν λιποταξία και μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στις πλάτες ενός άλλου συναδέρφου. Δεν είμαι ούτε δειλός, ούτε ευκαιριοθήρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει απερίφραστα ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί και προσθέτει πως κι αυτοί ακόμη, που του προτείνουν να παραιτηθεί για να «γλυτώσει», οι ίδιοι -αν υπέβαλε παραίτηση- θα τον αποκαλούσαν «ριψάσπιδα».

«Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων, εκφράζομαι απολύτως. Σε ένα, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζομαι υποχρεωτικά με τις ρυθμίσεις Μνημονίου, οι οποίες είναι σκληρές και απηχούν απόψεις των δανειστών μας», λέει.

Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του για στήριξη των συναδέρφων του, υπουργών, όχι στον βαθμό που ο ίδιος θα ήθελε, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «στα μεγάλα θέματα του υπουργείου, κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος -ενδεχομένως και όλο το βάρος- των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είπα, λοιπόν, ποτέ τίποτε για τη στάση των συναδέρφων μου. Αντέχω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου. Δεν μπορώ, όμως, να μην υπογραμμίσω τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

Κληθείς να «δείξει» την πλέον σκληρή ή άδικη ρύθμιση από εκείνες, που αναγκάστηκε να προτείνει, ο υπουργός ομολογεί πως «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη μεταπολίτευση, χαρακτηρίζει η ΝΔ το νέο ασφαλιστικό σύστημα και επιμένει στην απόφασή της να μην το ψηφίσει. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι σε συνεργασία με τους εργοδότες καταργούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό πριν ακόμα ανακάμψει η οικονομία. Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής. Για κατεδάφιση της κοινωνίας και για νομοσχέδιο- έκτρωμα μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1838827 .