Κόσμος
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 14:19

Κίνα: Ποινή κάθειρξης σε Αμερικανό για κλοπή κρατικών μυστικών

Δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε Aμερικανό γεωλόγο, κινεζικής καταγωγής, σε οκταετή ποινή φυλάκισης καθώς τον έκρινε ένοχο για κλοπή κρατικών μυστικών. Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η αμερικανική πρεσβεία.

Δικαστήριο στην Κίνα καταδίκασε Aμερικανό γεωλόγο, κινεζικής καταγωγής, σε οκταετή ποινή φυλάκισης καθώς τον έκρινε ένοχο για κλοπή κρατικών μυστικών

Το Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου έκρινε το γεωλόγο Σου Φενγκ ένοχο για απόπειρα «να αποσπάσει και να διακινήσει κρατικά μυστικά» διαπραγματευόμενος την αγορά της βάσης δεδομένων της κινεζικής πετρελαϊκής βιομηχανίας στους εργοδότες του – την αμερικανική εταιρία συμβούλων ενέργειας και εφαρμοσμένης μηχανικής IHS.

Ο 44χρονος Σου όσο δήλωσε ότι νόμιζε πως η βάση δεδομένων ήταν ελεύθερα προσβάσιμη, ενώ ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε όσο βρισκόταν υπό κράτηση.

Ο Σου δικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά το δικαστήριο επανειλημμένως καθυστερούσε την έκδοση της ετυμηγορίας για την υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνάντησή του με κινέζους ηγέτες, στο Πεκίνο, τον Νοέμβριο.

Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της και απηύθυνε έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή του.